Ο παστουρμάς έφτασε στη Δύση πρώτη φορά το 1438. Οι Τούρκοι ζύγωναν απειλητικά στην Κωνσταντινούπολη και ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος παζάρευε την ένωση των εκκλησιών με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια από τον Πάπα. Στην σύνοδο της Φερράρας οι Βυζαντινοί αντιπρόσωποι έφεραν τον παστουρμά σα λιχουδιά ξεχωριστή, και τόσο άρεσε, που τα απόθέματα σχεδόν εξαντλήθηκαν από την πρώτη μέρα. Το βράδυ όμως τους Λατίνους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Γυναίκες και ερωμένες τους έδιωξαν από το κρεββάτι, γιατί ο ιδρώτας τους μύριζε απαίσια. Όσο νερό και να΄ριχναν πάνω τους, η μυρωδιά επέμενε. Όσο για σεξ, δεν το συζητάμε, μετά από μια βδομάδα. Με πρόφαση τις θεολογικές διαφορές, ο Πάπας μετέφερε άρον-άρον τη σύνοδο στη Φλωρεντία.
Ο μοναχός Λορέντσο, δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Έφαγε τόσο πολύ, που δεν τον πλησίαζε άνθρωπος. Του απαγόρευσαν και την είσοδο στην εκκλησία, παρ΄όλο το λιβάνι που έκαιγαν. Μέσα στη μοναξιά του προσπάθησε να βρει μια λύση. Όχι για τα δογματικά προβλήματα ορθόδοξων καθολικών, αλλά για τον παστουρμά που λάτρευε.
Θυμήθηκε την πατρίδα του, το Spoletto της Umbrıa, στην κεντρική Ιταλία, οπου φυτρώνει το φημισμένο μανιτάρι truffle, κάτω από τις βαλανιδιές. Οι Ιταλοί το λένε tartufo. Για να το βρουν, βάζουν γουρούνες θηλυκές ή σκύλες, γιατί όπως λένε, το μανιτάρι αυτό βγάζει μια μυρωδιά που τις τραβάει ερωτικά, σα να μυρίζουνε αρσενικό, και γίνονται λαγωνικά ξωπίσω του.
Πήρε λοιπόν τριμμένο μανιτάρι, άσπρο και μαύρο, κι έβαλε μέσα τους όσα κομμάτια παστουρμά δεν είχαν φαγωθεί. Μετά από λίγες μέρες, δεν πίστευε στη μύτη του. Έφαγε τα κομμάτια, μύριζε διαφορετικά και οι γυναίκες τον κοιτάζανε με λαγνεία. Η χαρά του δεν κράτησε πολύ. Τα αποτελέσματα του νέου μίγματος εξαφανίστηκαν σε μία ώρα.
Ο Λορέντσο κατάλαβε αμέσως πως βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Ήταν θέμα χρόνου και δοκιμών για να βρει τη σωστή αναλογία μπαχαρικών. Ρώτησε τους Βυζαντινούς για τη συνταγή του παστουρμά, που δεν την ήξερε κανείς. Έπρεπε να πάει στην ανατολή, για να μάθει.
Δεν πρόλαβε. Οι Τούρκοι πήραν την Κωνσταντινούπολη κι αυτός ήταν πολύ φτωχός για να ταξιδέψει. Από τις έρευνες του όμως, στη Δύση σύντομα έφτιαξαν το proscıutto Πάρμας και το jamon ıberıco. Με χοιρινό κρέας βεβαίως...
7 σχόλια:
παστουρμας μπλιαχχχ!
λο, μ΄αρέσει που σχολιάζεις αυθόρμητα. Οι χλιδάνεργοι βεβαίως προτιμούν jamon iberico.
πολυ ωραία η ιστορία αυτή αν και παστουρμά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ λόγω της φήμης ων παρενεργειών. Θέλω παρα πολύ να το κάνω όμως! Φαίνεται πολύ λαχταριστός ο άτιμος!
Ωραίος ο παστουρμάς, αλλά μετά βγάζεις τα παπούτσια σου, μυρίζουν παστουρμά. Βάζεις τα κλάματα, τα δάκρυα μυρίζουν παστουρμά. Νομίζω ότι το πρόβλημα λύνεται, αν μασήσεις λίγο σκόρδο.
Ω ναι ωραιος ο παστουρμας,,,ειχα δοκιμασει μια φορα..να πω την αληθεια δεν μ"αρεσε..ειναι πολυ πικαντικος και αλμυρος,,προτιμω δε αντ" αυτου την καπνιστη ρεγγα..
zekia ou ming andreas
καλώς ήλθατε στις πτήσεις μας.
Έχετε δοκιμάσει trouffle, το μανιτάρι, σε συνδιασμό με παστουρμά ?
Ο πατέρας μου ήταν ο ημιεπίσημος διερμηνέας της Αρμένικης παροικίας στην Κέρκυρα (παροικία με πολλά εργοστάσια υφαντουργίας) κι έφερνε παστουρμά σπίτι.
Είναι υπέροχος αλλά βρωμάει ο ιδρώτας σου πολύ μετά.
Δημοσίευση σχολίου