Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΓΩΓ ΚΑΙ ΜΑΓΩΓ


Οι γίγαντες Γωγ και Μαγώγ θεωρούνται προστάτες και φρουροί για το City του Λονδίνου, την συνοικία που βρίσκεται το χρηματιστήριο και η τράπεζα της Αγγλίας, στο κέντρο δηλαδή της οικονομικής δραστηριότητας της Βρετανίας. Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Νοέμβρη, στην επίσημη τελετή του Δημάρχου, παρελαύνουν στους δρόμους τα θεώρατα αγάλματα των γιγάντων.
Η καταγωγή τους κρατάει από πολύ παλιά. Λένε κάποιοι πως ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός είχε τριαντατρείς παρακαλώ θυγατέρες, τη μία πιο κακιά από την άλλη. Όταν κατάφερε να τις παντρέψει, αυτές ξαπάστρεψαν τους άντρες τους από τον πρώτο χρόνο γάμου. Για τιμωρία τους τις έρριξαν στη θάλασσα. Αυτές, όχι μόνο δεν πνίγηκαν, αλλά ξεβράστηκαν σώες και αβλαβείς σ΄ ένα νησί. Η μεγαλύτερη, και πιο κακούργα απ΄ όλες λεγόταν Αλμπα κι έδωσε τ΄όνομά της στο νησί, Albion, η γηραιά Αλβιόνα, παλιότερο όνομα της Βρετανίας. Εκεί λοιπόν, πλήρως απελευθερωμένες, ζευγάρωσαν με δαίμονες και γέννησαν στρατιές γιγάντων. Δύο από αυτούς είναι ο Γωγ και ο Μαγώγ.
Υπάρχουν όμως κι άλλες ιστορίες, παλαιότερες. Μία απ΄αυτές διηγείται πως ο Μεγαλέξανδρος, ο Δίκερως όπως τον λέγαν τότε, έφτασε στα πέρατα της γης. Πήγε μάλιστα και στο σημείο από όπου ξεχύνονταν στον κόσμο οι Γωγ και Μαγώγ. Άκουσε τις παρακλήσεις του λαού που ζούσε εκεί κι έχτισε, με πέτρες σιδερένιες και λιωμένο χαλκό, φράγμα για να προστατέψει την οικουμένη απ΄αυτούς. Δεν πρόκειται για σκηνή παράστασης θεάτρου σκιών ή μεταμεσονύκτιο παραλήρημα προώθησης βιβλίων. Αναφέρεται στο Κοράνι , το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, με πάσα σοβαρότητα.(XVIII, 98-108)
Από κοντά και η Αποκάλυψη του Ιωάννη προφητεύει, ότι ο Σατανάς θα πλανέψει το Γωγ και το Μαγωγ, τα έθνη που είναι διασκορπισμένα στις τέσσερις άκρες της γης και θα τους καλέσει σε πόλεμο. Και θα είναι αμέτρητοι σαν την άμμο της θάλασσας. Θα τους κάψει όμως τελικά και θα τους κάνει στάχτη, φωτιά από τον ουρανό.
Ο Μαγώγ αναφέρεται πρώτη φορά στη Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης, ως γιος του Ιάφετ και εγγονός του Νώε. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ τον θεωρεί βασιλιά της χώρας Γωγ, στην περιοχή της σημερινής Αρμενίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως και τα τρία ιερά βιβλία των μονοθεϊστικών θρησκειών αναφέρουν τους Γωγ και Μαγώγ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τον αρχαίο λαό των Χαζάρων, που εξαφανίστηκε στο Λεξικό (Lexicon cosri) του Σέρβου συγγραφέα Μίλοραντ Πάβιτς. Ο Μάρκο Πόλο τους συνάντησε στην επικράτεια του Ιωάννη του Πρεσβύτερου, χριστιανού βασιλιά στα βάθη της ανατολής και στις σελίδες του Ουμπέρτο Εκο.
Ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ όμως, ο Τζωρτζ Μπους ο νεώτερος, είχε άλλη γνώμη. Όπως και άλλοι σύγχρονοι του πίστευε πως οι Γωγ και Μαγώγ άνοιξαν το φράγμα του Μεγαλέξανδρου κι ανέλαβαν δράση στο σημερινό κόσμο. Αποφάσισε λοιπόν να τους αντιμετωπίσει εισβάλλοντας στο Ιράκ, σταυροφόρος της ανθρωπότητας. Ζήτησε μάλιστα και την υποστήριξη του Ζακ Σιράκ, προέδρου της Γαλλίας τότε, χρησιμοποιώντας για επιχειρήματα τα εδάφια της αποκάλυψης. Φαντάζομαι θα το πιστεύει ακόμα...

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εκπλήσσομαι για την αναφορά σου στο λεξικό των χαζάρων...μου άρεσε η ανάρτησή σου, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για ψάξιμο...σε ευχαριστώ θα με κρατήσεις μπιζι για δυο τρεις μερες!!!

aerostatik είπε...

@ XRISTEO
είναι μέσα στα 5 καλλίτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ...

aKanonisti είπε...

Διαβάζοντας για τον Μεγαλέξανδρο... χαμογέλασα...γιατί σκέφτηκα πως βρήκα νέα τρολλιά για το Ψωμιάδη.....
Μετά όμως προβληματίστηκα.. γιατί είναι κοντός... ο άτιμος και δεν ταιριάζει....
΄
Το θετικό με τη δαιμονολογία... είναι πως ο καθένας βρίσκει τους φόβους του... ή τους φόβους που τον συμφέρουν....

Xavier είπε...

Εξαιρετικό! Πάντα υπάρχουν πολλά να μάθεις από ένα τύπο που του αρέσει ο Gaiman.

aerostatik είπε...

@ akanonisti
και ο μέγαλέξανδρος ήταν κοντός νομίζω...

aerostatik είπε...

@ xavier
νάσαι καλά φίλε μου...

aKanonisti είπε...

Xμ.... Μεγαλέξανδρος ο Ψωμό..και ΓΩΓ & ΜΑΓΩΓ... η Ντόρα και ο Αβραμό.....

Χμ.... καλόοοοοοοοο και ακραίο....
Χαχαχαχαχαχαχαχα

aerostatik είπε...

Ψωμιάδης ο Δίκερως...

aKanonisti είπε...

Κάτι σαν δίκροκος....

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

SUN W KNIGHT είπε...

Έτσι μπράβο !
Αεροστατική διανόηση, όχι κείμενα του (βραζιλιάνικου) κώλου...

aerostatik είπε...

@ SUN W KNIGHT
βάζω και κανένα κώλο στο ενδιάμεσω για να μην πήξετε από την πολύ κουλτούρα...

aKanonisti είπε...

Αλλωστε οι ωραίοι κωλοι... έχουν εμπνεύσει τα περισσότερα αριστουργήματα....

:-)))))

christos milionis είπε...

Aκουσα για κωλους και.. μπηκα!
Τι παριστανουν αυτα τα ξοανα που εχεις στην αναρτηση αυτη;
Κατι σημαντικο θελουν να πουν,αλλα εγω δεν το καταλαβα .
Συνεχισε ομως, ετσι ,γιατι διαπιστωσα οτι εχεις και κουλτουρα καιεμπνευση!

akrat είπε...

ουπς την λύση του θέματος την έχω σε μυστικό βιβλίο της καμπάλα... και δεν το λέω... κοστίζει το κάτι τις του..

aerostatik είπε...

@ christos
είναι τα αγάλματα του Γωγ και Μαγωγ που παρελαύνουν στο CITY

aerostatik είπε...

@ akrat
και το θέμα είναι μυστικό,
πως βρήκες τη λύση του ?

akrat είπε...

τι στο καλό μελετώ...
πήγες βρε στον καραγκιόζη καλά ήταν?