Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν
σαν στήλες δύο δύο μές στα γραφεία.
(Ηλεκτρολόγοι θα 'ναι η Πολιτεία
κι ο Θάνατος, που τους ανανεώνουν.)
Κ.ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κανείς μόνιμος δημόσιος υπάλληλος στην αυτοκρατορική Κίνα ήταν ο ευνουχισμός. Οι ευνούχοι διορίζονταν σε υψηλές διοικητικές θέσεις, γίνονταν επικεφαλείς θρησκευτικών τελετών και το κυριότερο, μπορούσαν να μιλάνε απευθείας στον κινέζο αυτοκράτορα. Η ψυχολογική τους κατάσταση κυμαινόταν ανάμεσα στο μίσος για τον εαυτό τους, στη μελαγχολία και στην απογοήτευση. Δεν τους έλειπε όμως η επιθετικότητα. Δεν ήταν λίγοι οι ευνούχοι που φυλούσαν ζηλότυπα τ΄αρχίδια τους σε κάποιο κουτί, απαιτώντας να ταφούν μαζί τους ώστε να ολοκληρωθούν ως άντρες στον άλλο κόσμο. Από εδώ φαίνεται να προέρχεται και η προέλευση για τις μπάλες Baoding ή κινέζικα μπαλάκια. Όπως γνωρίζουμε καλά, το παιχνίδι αυτό έχει χαλαρωτικές και ιαματικές ιδιότητες όταν τα κρατάς στην παλάμη και τα παίζεις.

Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση μόνο αν εφαρμόσει παρόμοια τακτική θα περιορίσει την επιθυμία των νέων για μονιμότητα στο δημόσιο. Οσοι δέχονται τον διορισμό θα ευνουχίζονται αμέσως μετά την ορκωμοσία τους. Είναι μια σοβαρή πρόταση και τη θέτω σε διαβούλευση στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον αυτοί θα δουλεύουν και δε θα τα ξύνουν. Ολες οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας (stage etc.) θα εξαφανιστούν στη στιγμή. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ και ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, διότι οι κληρικοί, προκειμένου να σώσουν τα τρυφερά τους μέλη, θα προτιμήσουν άμεσως να αποχωρήσουν από το δημόσιο ταμείο. Για την περιπτωσή τους βέβαια, υπάρχει και σχετική ευαγγελική περικοπή (Λουκάς 19, 12) " εισίν ευνούχοι οίτινες ευνούχισαν εαυτούς δια την βασιλείαν των ουρανών ". Ένας από τους πρώτους χριστιανους πατέρες, ο Ωριγένης από την Αλεξάνδρεια πήρε το εδάφιο κατά γράμμα και αυτοευνουχίστηκε. Δεν ξέρουμε αν με την πράξη του κέρδισε τη βασιλεία των ουρανών, αλλά σίγουρα αναθεματίστηκε από την επίσημη εκκλησία ως αιρετικός.

Πολύ παλιά, ο Νώε, μετά τον κατακλυσμό, μέσα στο μεθύσι του γυμνώθηκε και τότε ο Χαναάν, ο μικρός γιος του Χαμ, μπήκε στη σκηνή και για να τον σκανδαλίσει, έδεσε θηλιά ένα χοντρό σκοινί στ΄αρχίδια του παππού του, έσφιξε τον κόμπο και τον ευνούχισε. Κάποιοι λένε ότι το έκανε ο ίδιος ο Χαμ, και όταν ο Νώε ξύπνησε καταράστηκε αυτόν και τη γενιά του.(δες εδώ). Άλλοι όμως απαλλάσσουν το Χαμ και λένε πως ένα άρωστο λιοντάρι από την κιβωτό προκάλεσε το μοιραίο τραύμα στο Νώε με την πατούσα του. Εδώ θυμίζουμε ότι και στην ελληνική μυθολογία ο Κρόνος ευνουχίζει τον πατέρα του Ουρανό και ο ίδιος έχει την ίδια μοίρα, με δράστη τον γιό του τον Δία. Στη βαβυλωνιακή μυθολογία τα γεννητικά όργανα του υπέρτατου θεού Ανού, τα ξερίζωσε με τα δόντια του ο ατίθασος γιος του Κουμαρμπί. Ο θεός Ελ της παλαιστίνης ευνούχισε τον πατέρα του επίσης Ουρανό. Η ιδέα πως ένας γιος μπορούσε να συμπεριφερθεί έτσι στον πατέρα του τρόμαξε τους εκδότες της Γένεσης, που απλά εξαφάνισαν το περιστατικό του ευνουχισμού του Νώε, όπως και οι Έλληνες είχαν εξαφανίσει τον ευνουχισμό του Κρόνου ως τους χριστιανικούς χρόνους. Ο Πλάτωνας μάλιστα αποκηρυξε και τον ευνουχισμό του Ουρανού. Για να ξορκίσει το θέμα η χριστιανική θεολογία επινόησε το δόγμα της Αγίας Τριάδας. "Έχουμε εδώ το πιο δυσνόητο και δύσπεπτο θεολογικό δόγμα, μία συμβιβαστική παράλογη κατασκευή που ταλαιπώρησε για χρόνια θεολόγους και ιερωμένους, μία αντιφατική έννοια που κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί " παρατηρεί ο Νίκος Δήμου.

Η αποφυγή του ευνουχισμού του Πατέρα από τον Υιό τα εξηγεί όλα...

13 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Μπρέχτ είχε πει το γνωστό:

"Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση της;"

αλλά το πιο σωστό ακόμα ήταν το παρακάτω:

"...και τι είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου μπροστά στην πρόσληψή του;"

Περαστικός είπε...

Εξαιρετικό, ίσως το καλύτερό σου μέχρι σήμερα. Εύστοχοι παραλληλισμοί και μεταβάσεις.

Left Liberal Synthesis είπε...

Φαίνεται οτι εκεί ψηλα στο αεροστατο σου ξελαμπικάρει το μυαλό,και τα βλέπεις όλα οπως είναι.Για συνέχισε τις διαδρομές,γιατί εμείς εδω κάτω θολώσαμε.Εγραψες........

aKanonisti είπε...

1) Ευτυχώς έβαλες τον αγγλικό όρο... γιατί προς στιγμήν νόμιζα πως αναφεροσουν σε άλλα κινέζικα μπαλάκια...
2)Και στους σύγχρονους διορισμούς ευνουχίζεται κανείς.. από την στιγμή που παρακάλαει έναν παπάρα πολιτικό για ρουσφέτι....
3)Ενδιαφέρουσα η εκδοχή ευνουχισμού του Νώε.. με έφαγες στα Θρησκευτικά....
4) Γιατί έγινες ωρέ Ολυμπιακός????

:-))))

aerostatik είπε...

@ greek rider
και οι αστυνομικοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι...

aerostatik είπε...

@ περαστικό
βελτιώνομαι !

aerostatik είπε...

@ LLS
άλλοτε ψηλά, άλλοτε βαθιά...

aerostatik είπε...

@ akanonisti
1) και τα δύο επί δύο
2)φαντάσου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ευνουχίζει τελετουργικά τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ

aerostatik είπε...

@ akanonisti
3) 1-0
4) 1-1

Greek Rider είπε...

Στην περίπτωση των αστυνομικών που μάλλον ισχύει διπλή δολοφονία. Μια όταν προσλήφθηκαν και μια όταν τους πυροβόλησαν.
Δύο φορές θύματα δηλαδή.

aerostatik είπε...

@ greek rider
ανυποψίαστα θύματα...

melen είπε...

Και με τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους τι κάνουμε;
Κλειτοριδεκτομή;
(αλλιώς μετά τον ευνουχισμό των σερνικών, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τις δούμε με ράσο..)

Απολαυστικό πραγματικά!

aerostatik είπε...

@ melen
ευχαριστώ πολύ
για τις γυναίκες δες εδώ
http://aerostatiks.blogspot.com/2009/04/blog-post_07.html