Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΝΥΛΙΟΥ

Πριν λίγες μέρες, μου χάρισαν ένα DVD, με ελληνικά τραγούδια σε mp3. Σχεδόν πλήρης, η δισκογραφία Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζου, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου και άλλων. Χωρέσανε σε 2 GB.
Ελάχιστα απ΄αυτά είχα αγοράσει στην εποχή τους. Προτιμούσα την ξένη μουσική και το Σαββόπουλο. Τότε η αγορά ενός δίσκου βινυλίου ήταν σπουδαία υπόθέση, έπρεπε να μαζευτεί το ποσόν σιγά σιγά, συν τα δώρα από συγγενείς και φίλους.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνεται αυστηρή επιλογή, κάποια κομμάτια δεν τα πρόλαβα ποτέ, και το LP που αγόραζα, το άκουγα συνέχεια, πολλές φορές, όλο. Έτσι όμως, κάποιες σπουδαίες μουσικές στοίχειωσαν στο μυαλό μου και τις κουβαλάω παντού.(δες εδώ και εδώ).
Δε θα ξεχάσω, παιδάκι, μάζευα τα παιγμένα σαρανταπεντάρια απο το τζουκ-μποξ και τα άκουγα σε ένα παλιό πικάπ του θείου μου. Η πρώτη επαφή.
Ο μεγάλος δίσκος βινυλίου, Long Play τον λέγανε τότε, με τον όγκο του, το εξώφυλλό του και τα ένθετα, δεν περνούσε απαρατήρητος. Κάποιοι φίλοι, φανατικοί, έγραφαν τον δίσκο σε κασσέτα και τον άκουγαν, για να μην τον καταστρέψουν στο πικάπ. Οι δικοί μου μοιάζουν σήμερα σαν παλιά παπούτσια από την πολλή χρήση. Τους κοιτάζω καμμιά φορά γιατί δεν μπορώ πια να τους παίξω, το πικάπ μου χάλασε μετά από τριάντα χρόνια.
Για να ξαναγυρίσω στο DVD, πολύ μου άρεσε που μπορούσα να περνάω σαν αστραπή από τραγούδι σε έργο, και από έργο σε δημιουργό και το αντίθετο, ένα σερφάρισμα στη μουσική, που μόνο στους ψηφιακούς δίσκους γίνεται. Διαδρομή μη γραμμική, με ατελείωτες playlist και υπερσυνδέσεις.
Ο δίσκος βινυλίου φθείρεται σιγά σιγά με το χρόνο, σαν το δέρμα στο πρόσωπο, ενώ ο ψηφιακός μένει αναλλοίωτος σαν το μυαλό, μέχρι βεβαίως να χτυπήσει ο σκληρός (brain damage). Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία ...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από το ότι αποκλείεται να σου χάρισαν σχεδόν πλήρη τη δισκογραφία όσων αναφέρεις και να χώρεσε σε 2 GB (τις έχω και ξέρω), συμφωνώ με όσα γράφεις και κυρίως με αυτό που υπαινίσσεσαι: παρότι η νέα τεχνολογία ανοίγει νέες προοπτικές στην ακρόαση της μουσικής, η αυστηρή επιλογή των LP είχε ως αποτέλεσμα να εμβαθύνει κανείς στο δίσκο ενώ σήμερα κοντεύουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση που περιγράφεται με την εξίσωση "too much input=no input"...

λολιτα είπε...

εγω παντως εχω 2 δισκους των γονιων μου του σαββοπουλου ο ενας ιδιως η συννεφουλα ηταν το αγαπημενο μου τραγουδι και το χωρευα ασταματητα οταν ημουν μικρουλα...

εκτος απο το οτι ειναι πια το βινυλιο για μενα εχει και τεραστια συναισθηματικη αξια...

aerostatik είπε...

gazakas έχεις δίκιο , πληθωρισμός μουσικής και μάλιστα εντελώς δωρεάν

λολίτα έτσι ακριβώς αισθάνομαι κι εγώ