Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

Εφεραν δύο κυρίες φανουρόπιττα σήμερα στη  δουλεια, θυμίζοντας μου ότι είναι του Αγίου Φανουρίου. Μια από τις δύο μάλιστα διαβεβαίωνε ότι χτες το απόγευμα στην εκκλησία γινόταν το έλα να δεις. Δεν έφτανε ο χώρος από τις πολλές φανουρόπιττες που τις είχαν πάει για να τις ευλογήσει ο παπάς. Μεγάλο σουξέ έχει ο Αγιος...
Πρέπει να ομολογήσω ότι πρόκειται για τον μοναδικό άγιο στον οποίο πιστεύω ολοκληρωτικά και με πλήρη αφοσίωση, τον θεωρώ μάλιστα και κρυφό προστάτη του ιστολογίου.. Και ξέρετε γιατί ? Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ο μοναδικός άγιος που δεν υπαρχει. Δεν υπάρχει στην κυριολέξία. 
Πρόκειται για επινόηση του μητροπολίτη Νείλου της Ρόδου, γύρω στα 1400 με 1500. Μέχρι τότε ουδείς συγγραφέας, εκκλησιαστικός ή μη, δεν έκανε λόγο για οποιονδήποτε Φανούριο. Εως ότου σε κάτι ανασκαφές στη Ρόδο βρέθηκε εικόνα στρατιωτικού αγίου με παράπλευρες απεικονήσεις βίου και μαρτυρίων, που έμοιαζαν πολύ με αυτά του Αγίου Γεωργίου. Η επιγραφή όμως ήταν δυσανάγνωστη. Τότε ο μητροπολίτης, μόνος αυτός από όλους, με  φώτιση του αγίου πνεύματος φυσικά, δήλωσε πως διάβασε στην επιγραφή της εικόνας Φανούριος, αυτός που φανερώθηκε. Ολοι αποδέχτηκαν τη θεία αποκάλυψη και χτίστηκε ναός για να τοποθετηθεί η εικόνα. Η οποία απλά κάποια στιγμή εξαφανίστηκε ανεξήγητα και φυσικά σήμερα δεν υπάρχει. Σώζονται μόνο κάποιες περιγραφές της και αντίγραφα βασισμένα στις περιγραφές. 
Τη σκυτάλη αμέσως πήρε η λαϊκή φαντασία που επινόησε τη μάνα του αγίου, γυναίκα ελευθερίων ηθών με το Φανούριο νόθο. Παρά τις προσπάθειες του γιού της να τη φέρει στο δρόμο του θεού, παρέμεινε ως το τέλος αμετανόητη και λέγεται ότι πνίγηκε σ΄ένα πηγάδι. Εκτοτε βράζει στα καζάνια της κόλασης και ο Φανούριος δημιούργησε  μια πίττα για να την τρώνε οι περαστικοί και να λένε "Θεός σχωρέστη μάνα του Αγίου Φανουρίου", ξεχνώντας προσωρινά ότι στον Αδη δεν υπάρχει μετάνοια. 
Παράλληλα εξελίχθηκε το έθιμο να τάζεις μία πίττα στον Αγιο Φανούριο, τη φανουρόπιττα, για να σου φανερώσει κάτι που έχασες. Να σημειώθεί ότι είναι ο μόνος άγιος που ζητάει το τάμα του προκαταβολικά, προτού δεήσει να κάνει το θαύμα . Ο πωλών τοις μετρητοίς ή κάπως έτσι. Επίσης με αντίτιμο μια φανουρόπιττα, φανέρωνε στις ανύπαντρες τον άντρα που θα παντρευτούν. Μοναδική προϋπόθεση η πίττα να περιέχει εφτά ή εννέα υλικά. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης τον θεωρούν προστάτη τους, πιστεύοντας ότι θα τους φανερώσει τα κλεμμένα τους αιγοπρόβατα. Στον τομέα αυτόν οι επιδόσεις του αγίου είναι πολύ χαμηλές, γιατί το αρνάκι το "κλέφτικο" θεωρείται νοστιμότερο από το νόμιμο μέχρι τις μέρες μας.
Κλείνοντας θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον μητροπολίτη Νείλο, ιδρυτή της επιστήμης της Ανυπαρκτολογίας, μεθοδολογία που καλλιεργεί στο έπακρο και το ταπεινό μου ιστολόγιο... 

8 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Ενημερωτικό....
Κια δεν έχω φτιάξει ποτέ πίτα, κι ούτε ήξερα για τα υλικά, 7 ή 9;
Γιατί άραγε;

:-)
Καλησπέρα

aerostatik είπε...

βάσσια
ψάξε στο ιντερνετ για συνταγή...

Θεία Θ είπε...

Εδώ οι καλές Φανουρόπιτες...
Έδεσμα εξαιρετικόν.
(Και συνταγές διαθέτομεν- τι θεία θα ήμουν άλλωστε...)
Να σημειώσω επίσης ότι πρέπει να είναι νηστήσιμη!

aerostatik είπε...

δωσε μας θεια θ μία συνταγη...

Ourbax είπε...

Αυτός είναι ο πραγματικός Άγιος κύριοι, όλοι οι άλλοι είναι απλώς τάματα.

aerostatik είπε...

βρήκες επιτέλους την αληθινή πίστη ourbax

Θεία Θ είπε...

Υλικά για μικρό ταψάκι (μπορούν να πολλαπλασιαστούν επί δυο)
1/2 φλ λάδι
1 φλ ζάχαρη
2 φλ αλεύρι
2 κ.γλ. σόδα μαγειρ.
ξύσμα και χυμό ~2 πορτοκαλιών
καρύδια ή σταφίδες ή σουσάμι
2 κ. γλ. κονιάκ
κανέλα ή κανελογαρίφαλο σκόνη

εκτέλεση
δουλεύουμε το λάδι + ζάχαρη στο μίξερ ή στο χέρι
διαλύουμε σόδα στο χυμό (πάνω από το μείγμα γιατί θα αφρίσει και θα χυθεί)και τα προσθέτουμε
εάν χρησιμοποιήσουμε σταφίδες τις έχουμε από πριν μουσκέψει στο κονιάκ αλλιώς προσθέτουμε ένα ένα όλα τα υλικά με το αλεύρι τελευταίο
(το σουσάμι δεν μπαίνει μέσα μπαίνει απο πάνω πριν το ψήσιμο)
οι παραλλαγές είναι θέμα γούστου και ...αριθμητικής προκειμένου να παραμείνει το άθροισμα 7 ή 9- εξ ου και η εφεύρεση της μάνας μου "κανελογαρίφαλο"
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μια ώρα.
Καλή Επιτυχία!!!

aerostatik είπε...

αν περιμένεις από μένα να τη φτειάξω, σώθηκες...