Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Σε πολλές εικόνες της Κοίμησης της Θεοτόκου βλέπουμε στο κάτω μέρος μια περίεργη σκηνή. Εναν άγγελο να κόβει με το σπαθί του και τα δύο χέρια ενός ανθρώπου. Στο δισδιάστατο σύμπαν της βυζαντινής ζωγραφικής, τα κομμένα χέρια μένουν στον αέρα χωρίς να πέφτουν, όπως τα καρβέλια του Θεόφιλου.
Τι συνέβη ακριβώς τότε ? Μετά το θάνατο της Παναγίας και την προετοιμασία για την ταφή της από τους μαθητές του Χριστού, ορισμένοι Ιουδαίοι αμφισβητώντας έντονα τη θεότητα της Μαρίας αλλά και την παρθενία της, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το φέρετρο. Ενας μάλιστα από αυτούς, ο Ιεφωνίας,  πιο δυναμικός από όλους, προκάλεσε τους μαθητές να ψηλαφίσει το νεκρό κορμί για να αποδειχτεί αν όντως είχε παραμείνει παρθένα. Την ίδια στιγμή, άγγελος Κυρίου , ο άρχων Μιχαήλ, κατέβηκε απ΄τον ουρανό και του΄κοψε τα χέρια του Ιεφωνία, με μια σπαθιά. Η σκηνή αυτή εικονογραφείται για παραδειγματισμό των πιστών...

Η περιέργεια και η απόπειρα τεκμηρίωσης πάντοτε ήταν εχθρική ενέργεια προς τα μυστήρια του θεού. Το δόγμα της Αμμωμης Σύλληψης του Χριστού από την Παναγία (με τον κρίνο του αρχάγγελου Γαβριήλ), εξυπηρετεί ενδεχομένως τη θεία καταγωγή του Ιησού. Η επιμονή όμως ότι και μετά τη φυσιολογική γέννα του στη Βηθλεέμ η μητέρα του παρέμεινε παρθένα, μοιάζει τελείως ακατανόητη. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να πιστεύουν ότι η Παναγία δεν πέρασε ούτε την κανονική λοχεία των 40 ημερών. Σε αμφισβήτηση θέτουν επίσης και τις αναφορές για τους αδελφούς του Ιησού, που θα πρέπει να τους συνέλαβε και να τους γέννησε με την αθρώπινη φυσιολογική διαδικασία.
Η αντίρρηση του Ιεφωνία συνεχίζεται... 

15 σχόλια:

athinovio είπε...

Μα, δεν ήταν σαφές ότι οι υπόλοιποι γεννήθηκαν κανονικά?
Συνεπώς, δεν ήταν άστοχο να περιμένει κανείς να είναι παρθένα μετά το θάνατό της?

Η διδασκαλία του χριστού είναι από τα πιο ανθρώπινα κείμενα, άρα πιστεύω ότι ακόμα κι αν η μαρία ήταν μία μαγδαληνή δεν θα αλλοίωνε το νόημα τουης.

Θεία Θ είπε...

Η θρησκεία με όλη αυτή την παραφιλολογία για πράγματα ανούσια χάνει το δάσος για το δέντρο και τελικά σπρώχνει τους πιο νοήμονες μακριά.
Οι γραφές κατά την ταπεινή μου άποψη,έχουν συμβολικό χαρακτήρα και ως τέτοιες θα έπρεπε να κρίνονται. Όσο για τις αγιογραφίες, απεικονίζουν σύμμικτη την πίστη και τη λαϊκή παράδοση κι έχουν άλλου είδους αξία.

Δεν είχα προσέξει πάντως αυτή τη λεπτομέρεια στην Κοίμηση, καλή πληροφορία Αερόστατο ντήαρ.

Ανώνυμος είπε...

Από την άλλη πλευρά:
Ήθελε να ψαχουλέψει ένα γέρικο, νεκρό γυναικείο κορμί για να μάθει αν ήταν παρθένα. Μπροστά στους οικείους της νεκρής. Ε, καλώς βγήκαν μαχαίρια!

Κλεοπάτρα και Μινγκ είπε...

Mου θυμίζει μια διήγηση σχετικά με την απορία φοιτητών της ιατρικής προς τον διδάσκοντα, που μιλούσε για την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση της παρθενογέννεσης: Δηλαδή κύριε, η Παναγία μπορεί πράγματι να ήταν παρθένος; Και η απάντηση;Η θεολογική είναι δίπλα!

Είναι απλά θέμα πίστης του κυρίαρχου και δομικού στοιχείου κάθε θρησκείας.Η θρησκεία δεν έχει ανάγκη από την απόδειξη, όπως η επιστήμη. Η διάκριση μεταξύ θρησκείας και επιστήμης είναι σαφής, διαφορετικά καταλήγουμε μάλλον σε αστειότητες. Καμμία αντίρρηση ότι ανά τους αιώνες υπήρξαν συχνότατα τραγελαφικές αν και οξείες διαμάχες από την διαπλοκή των δύο.

melen είπε...

Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν. Ελάχιστα με αφορά. Όμως εξαιτίας τέτοιων μύθων να μου απαγορεύουν την είσοδο σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της ελλάδας, πάει πολύ!
Πρέπει να κάνουμε απόβαση στο άγιο όρος οι γυναίκες κάποτε!

xiozil είπε...

melen, εγώ είμαι μέσα.
Φύγαμε...

Αν και έχω ακούσει (δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει) ότι είχε γίνει κάτι ανάλογο την περίοδο του εμφυλίου.

melen είπε...

xiozil
Να μαζευτούμε μπόλικες και φύγαμε!
:-)
Για τις "παραβιάσεις" του "ιερού" άβατου του όρους, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ιού εδώ:
http://www.iospress.gr/ios1996/ios19961110a.htm
Στο δεύτερο μέρος έχει αναλυτική αναφορά σε όλες τις "καταπατήσεις"

Καλημέρα

aerostatik είπε...

@ athinovio
η διδασκαλία του χριστού βασίζεται στην αγάπη, έχεις απόλυτο δίκιο...

aerostatik είπε...

@ θεια θ
το έγραψα για να το προσέξετε...

aerostatik είπε...

@ aerosol
κάτι σαν δημόσιος ιατροδικαστής...

aerostatik είπε...

@ Κλεοπάτρα και Μινγκ
η παρθενία παλαιότερα είχε ισχυρό ηθικό περιεχόμενο...

aerostatik είπε...

@ melen
θα σου κόψει ο άγγελος τα πόδια αν το επιχειρήσεις...

aerostatik είπε...

@ xiozil
ομοίως με τη melen...

Αντώνης Σκάρας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αντώνης Σκάρας είπε...

"ΑΦΟΥ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ, Π-Ρ-Ι-Ν ΒΡΕΘΟΥΝ ΜΑΖΙ (ΣΥΝΕΥΡΗΘΟΥΝ) ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΓΚΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.........
....... ΚΑΙ (Ο ΙΩΣΗΦ) ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕ Μ-Ε-Χ-Ρ-Ι-Σ Ο-Τ-Ο-Υ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ Π-Ρ-Ω-Τ-Ο-Τ-Ο-Κ-Ο ΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ".
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.
Α. "ΠΡΙΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΜΑΖΙ" ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΑ "ΒΡΕΘΗΚΑΝ" ΜΑΖΙ !
Β. "ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ ΥΙΟ ΤΗΣ", ΕΑΝ Η ΜΑΡΙΑΜ ΗΤΑΝ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΣ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ : "ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΕ Ο-Υ-Δ-Ε-Π-Ο-Τ-Ε" ΚΑΙ ΟΧΙ "ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ"...
Γ."... ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ" !
ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΣ = ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ !
ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΣ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ : "... ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΜΟΝΟΓΕΝΗ" ΚΑΙ ΟΧΙ "ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ" !
ΠΑΡΕΠΤΙΠΤΟΝΤΩΣ Ο ΗΣΑ'Ι'ΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΔΗΛΩΣΕ : "Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΓΙΟ" ΚΑΙ ΟΧΙ : "Η ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΣ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΓΙΟ" !
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΩΣ Ο ΙΕΦΩΝΙΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΕΝΤΟΝΑ "ΤΗΝ ΘΕΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" !
ΑΠΑΝΤΩ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ : "ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ Ο ΜΕΣΙΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ" !
ΕΠΙΠΛΕΟΝ... ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ "ΙΩΑΝΝΗ".
ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ !
ΕΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΡΠΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΝΕΦΕΛΕΣ ΚΛΠ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΙΣ "ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ", ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ... "ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΟΓΟΡΙΚΑ" ΟΠΩΣ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΘΙΟΠΑ ΕΥΝΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΔΑΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ;;;;
ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...
ΠΡΟΤΡΟΠΗ...
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΔΕΧΤΗΤΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΩΣ ΚΥΡΙΟ, ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΘΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΑΠΟ ΝΙΚΗ ΣΕ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΟΞΑ ΣΕ ΔΟΞΑ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗ ΝΕΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΚΕΙ !
ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΔΟΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ... ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ !