Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ

Τα΄θελε η μάνα σου τα΄θελες κι εσύ
τα σύκα τα καρύδια και το γλυκό κρασί
ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
Προσεκτικός αναγνώστης της προηγούμενης ανάρτησης παρατήρησε με e-mail ότι δεν προκύπτει από τις ιστορικές πηγές η κοινή συνεύρεση Ηρώδη, Σαλώμης και Ηρωδιάδας. Αν όμως συνεκτιμήσουμε την ακολασία του Ηρώδη με την προφανή αγνότητα και άγνοια της μικρής Σαλώμης, θεωρώ σίγουρη την παρουσία και βοήθεια της μαμάς και συζύγου, έστω και με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου στα ερωτικά. Τουλάχιστον στην αρχή...

Με την ευκαιρία της παρατήρησης ερεύνησα το θέμα περισσότερο. Είναι γνωστό σε πολλούς ότι διάφορες πρωτόγονες φυλές συνδιάζουν τη γαμήλια τελετή με μία γενικώτερη ερωτική ιεροτελεστία. Σε κάποιες απ΄αυτές τις γιορτές, η νύφη έχει σεξουαλικές σχέσεις με όλους τους άντρες της φυλής, για να αποδειχθεί άξια του γάμου και του συζύγου της. Ούτως ή άλλως εκεί, η μονογαμία είναι άγνωστη.

Κατι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό συνηθίζεται σε ορισμένες φυλές της Πολυνησίας. Οι γάμοι γίνονται σε πολύ νεαρή ηλικία και οι δύο νεόνυμφοι πρακτικά και ουσιαστικά είναι παρθένοι. Για να λυθεί το πρόβλημα με τον ηπιότερο τρόπο εφαρμόζουν το εξής έθιμο. Η μητέρα της νύφης και ο πατέρας του γαμπρού συμμετέχουν θεσμικά στην πρώτη νύχτα του γάμου του ζευγαριού. Είναι έτοιμοι να προσφέρουν την εμπειρία τους, αλλά και ψυχολογική ή πρακτική βοήθεια αν χρειαστεί, που συνήθως χρειάζεται. Στο μυαλό μας δημιουργούνται οι πλήρεις συνδιασμοί, η νύφη με το γαμπρό, η μάνα της νύφης με το γαμπρό, ο πατέρας του γαμπρού με τη νύφη, η μάνα της νύφης με τον πατέρα του γαμπρού. Έτσι η μύηση στον έγγαμο βίο και την ερωτική δραστηριότητα γίνεται ομαλά, με τις ευλογίες της οικογένειας. Η μάνα του γαμπρού και ο πατέρας της νύφης παραδοσιακά δε συμμετέχουν στην πρώτη νύχτα του γάμου, αλλά δε νομίζω ότι μένουν άπρακτοι μεταξύ τους.

Ξαναθυμίζω ότι η πολυγαμία είναι καθεστώς σ΄αυτές τις φυλές και δεν υπάρχουν κώδικες ηθικής σαν τους δικούς μας.



12 σχόλια:

cynical είπε...

Kαλημερα aerostatik. Και γω που νόμιζα ότι για την ερωτικη πραξη δεν χρειαζεται να παμε σε φροντιστηριο. Τα βρισκει η φυση απο μονη της τα κατατοπια.

athinovio είπε...

Γειά σου αερόστατε

το θέμα είναι ότι πολυγαμικό ή όχι, δεν υπάρχει σύστημα που να αποτρέπει τη ζήλεια, την απιστία και τις αντιζηλίες.

πιστεύω ότι αν μέσα σε όλα ήμασταν και πολυγαμικοί στην ελλάδα (εννοώ τυπικά και θεσμικά γιατί στην ουσία ήδη είμαστε) τότε δε θα κάναμε τίποτα χρήσιμο, ποτέ.

aerostatik είπε...

@ cynical
το φροντηστήριο προσπαθει να αποτρέψει τα παρά φύσιν

aerostatik είπε...

@ athinovio
καλή και η μονογαμία
καλή και η πολυγαμία
κακή η αγαμία...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Στη δική μου περίπτωση, η φύση έψαχνε και δεν έβρισκε... μια χαρά ιδέα μου φαίνεται το φροντιστήριο, την έχω συναντήσει και αλλού και την επικροτώ.

Όσο για τη ζήλια και την αντιζηλία, μεγάλη κουβέντα βέβαια, πάντως εγώ δε νομίζω ότι είναι 100% φυσική. Νομίζω ότι καλλιεργείται και από τους κοινωνικούς θεσμούς. Σε μια κοινωνία όπως ορισμένες της Πολυνησίας, όπου το ομαδικό σεξ είναι θεσμός, όπου γάμος σημαίνει απλώς έρχομαι να ζήσω στην καλύβα σου και διαζύγιο απλώς σηκώνομαι και φεύγω χωρίς διαδικασίες, όπου ο/η σύζυγος μπορεί να κάνει σεξ με κάποιον/κάποιαν επισκέπτη/επισκέπτρια ενώ η/ο συμβίος του κουβεντιάζουν αμέριμνοι παραδίπλα, νομίζω ότι η ζήλια, ακόμη και αν υπάρχει, θα έχει πολύ ηπιότερη μορφή και θα είναι πολύ πιο σπάνια.

Unknown είπε...

η κάθε φυλή με τα έθιμά της...

...η ένοια των ηθών παίρνει διαφορετική έννοια βέβαια...

...κι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό...

φιλιά βρόχινα...

Χριστίνα είπε...

Καλησπερίζω το blog σου και σένα αξιότιμε Αερόστατε...
Σε βρίσκω πολύ ευχάριστο και...ανάλαφρο.
Πολύ, πολύ ενδιαφέρον που έθιξες, και γι άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι κανένας νόμος από αυτούς αυτού του κόσμου, δεν είναι "πανάκεια" γι όλους, αφού όλοι αυτοί είναι δικά μας δημιουργήματα, ανάλογα με την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας..

Σου εύχομαι να έχεις μια όμορφη και ανάλαφρη Κυριακή

aerostatik είπε...

@ αόρατη μελάνη
χαίρομαι που παραδέχεσαι κάτι που πολλοί το θεωρούν ταμπού...
Θα άξιζε να γράψεις μιαν ανάρτηση για το θέμα...

aerostatik είπε...

@ νεράιδα της βροχής
φοβάμαι ότι οι πολιτισμένοι μιλάνε για το σεξ περισσότερο απ΄όσο το εξερευνούν πρακτικά...

aerostatik είπε...

@ christina
ο χαρακτηρισμός ανάλαφρος μου αρέσει πολύ, σκέφτομαι να τον προσθέσω στο προφίλ μου μαζί με το ανάλγητος και αναίσθητος...

Sally Finkenstein είπε...

Μα που να τρέχουμε τώρα στην Πολυνησία, βρε αερόστατε!
Ασε που η αισθητική μου ανέκαθεν δεν συμφωνούσε σε μπλεξίματα με πεθερούς και πεθερές...

aerostatik είπε...

hello sally !