Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

CAMEL άφιλτρα

...ένα τραγούδι απ΄τ΄Αλγέρι
τραγούδι του καμηλιέρη
σ΄ένα γλυκό αφρικάνικο σκοπό...


Ρώτησαν κάποτε την καμήλα : "Τι σ΄αρέσει περισσότερο όταν είσαι φορτωμένη, ο ανήφορος ή ο κατήφορος ?" και αυτή απάντησε στωικά "Γιατί, χάθηκε ο ίσιος δρόμος ?".

Δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για να φανερώσει το χαρακτήρα του συγκεκριμένου ζώου. Εργατική, καρτερική και με άπειρη κατανόηση. Για να εκφράσει την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία της πρέπει να φτάσεις στα άκρα. Η χειρότερη βρισιά για κάποιον στη Μέση Ανατολή παλιότερα ήταν "αυτόν τον έφτυσε η καμήλα του", παναπή ήταν τόσο ξεφτίλας που και η καμήλα του έχασε την υπομονή της, αφού πριν τον είχαν φτυσμένο όλοι οι υπόλοιποι, ανθρωποι και ζώα.

Η παράδοση αυτή διασώζεται στο Λεξικό των Χαζάρων (LEXICON COSRI) του Μίλοραντ Πάβιτς. Διαβάζουμε την ιστορία του Μασούντι, που συνάντησε την πριγκίπισσα Άτεχ "Αλλά δεν την αναγνώρισε και άφησε το καλύτερό του θήραμα νομίζοντας ότι δεν έχει αξία. Γι΄αυτό το λόγο, όπως λέει ένας θρύλος, τον Μασούντι τον έφτυσε στα μάτια η ίδια του η καμήλα".

Στη Σαουδική Αραβία ένας νεαρός τιμωρήθηκε με 240 βουρδουλιές γιατί ασέλγησε σε καμήλα. Ο δικαστής δέχτηκε κάποια ελαφρυντικά και αποφάσισε να δίνονται 40 βουρδουλιές τη φορά σε έξη δόσεις με ενδιάμεση διακοπή επτά ημερών. Το έγκριτο περιοδικό BIZARRE αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη νόμιμου οίκου ανοχής για καμήλες κάπου στο Ιράν σε κάποια όαση ανάπαυσης των καραβανιών. Το θεοκρατικό καθεστώς της περιοχής δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι εκεί ανακουφίζονταν σεξουαλικά αποκλειστικά και μόνον οι αρσενικές καμήλες. Δε θα σχολιάσω την παραγωγή παστουρμά από καμήλα, την έχω κάνει ήδη. Μυστήριο παραμένει ακόμα η ονομασία καμηλιέρικο για μια παραλλαγή του ζεϊμπέκικου, όπου το τέταρτο όγδοο του μέτρου αναλύεται σε δύο δέκατα έκτα. Κάποιοι λένε ότι μοιάζει με το βάδισμα της καμήλας, γρήγορο και κοφτό, ενώ άλλοι το συνδέουν με τις χορευτικές κινήσεις που έκαναν οι καμηλιέρηδες για να ξεμουδιάσουν μετά από ώρες καβάλα.


Στην καββαλιστική διδασκαλία, η τρίτη ατραπός του Δέντρου της Ζωής, που συνδέει το Τιφερέτ (Κάλλος-Ήλιος) με το Κέτερ (Στέμμα) διασχίζοντας την άβυσσο, αντιστοιχεί στο τρίτο γράμμα του εβραϊκού αλφαβήτου, το gimel, που σημαίνει καμήλα. Το φύλλο (αρκάνα) του ταρώ για την συγκεκριμένη ατραπό είναι η Μεγάλη Ιέρεια. Εύκολα προκύπτει από τα παραπάνω ότι η Ίσις και η καμήλα είναι συμπληρωματικές μορφές του ιδίου συμβόλου.

Αν λοιπόν σε φτύσει η isis unveiled, την έβαψες...


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγγνωμη τωρα...σε πειθει αυτη η φατσα οτι ειναι εργατικη???
Στην πρωτη φωτο ειναι σα να λεει:Πω πω...παει και σημερα...τι κουραση ηταν αυτη!
Στη δευτερη λεει:Αααχ...ωραια την εχω αραξει εδω...δε σηκωνομαι ουτε σε μισο αιωνα...
Στη δε τριτη,τι να πω...η φωτο μιλα απο μονη της:να σας πω...γινεται να ακολουθησω καριερα φωτομοντελου και να φυγω απο την ερημο please?
Η καμηλα ειναι απο τα πιο ασχημα και πιο συμπαθη ταυτοχρονα ζωα!Αλλα για εργατικη...δεν της φαινεται καθολου!

ALm είπε...

"Η παράδοση αυτή διασώζεται στο Λεξικό των Χαζάρων (LEXICON COSRI) του Μίλοραντ Πάβιτς. Διαβάζουμε..."

επίσης η παράδοση διασώζεται, δανεική και διασκευασμένη, στη μεσόγειο, όπου κάτι αγανακτισμένες μανάδες λένε ακόμα στα ανελέητα παιδιά τους "αμάν παιδί μου! εσύ σκας και καμήλα!"

:ΡΡ

panoptis είπε...

βέβαια, κάτι λένε και για την υπέροχη αναπνοή τους...
άρα θα σε σκάσουν από την υπομονή τους και από την αναπνοή τους.

cynical είπε...

Άμα αρχίσουν να μας φτύνουν και οι καμήλες, ζήτω που καήκαμε! Ξέρεις, έχουν χορταστική φτυσιά, μεγάλου βεληνεκούς, που ενίοτε, ανάλογα με τη φούρκα του ζώου μπορεί να σε σωριάσει κιόλας.

Πάντως, θυμάμα τις διηγήσεις της γιαγιάς της μικρασιάτισσας, για ένα ρυθμό ακατανόητο (κάτι σαν βουδιστικό mantra) που επαναλάμβαναν όσο διαρκούσε το ταξίδι τους οι καμηλιέρηδες... "Εβλεντιρελίμ, εβρεντιλερίμ...σουρντά-μπουρντά"
Κάτι τέτοιο.
Το ξαναβρήκα πριν από χρόνια στην Αιολική Γη του Βενέζη. Ευχαριστώ που μου το θύμησες.

Δεν μου λες, έχω μια απορία, προσπαθείς να κόψεις τα CAMEL με ιστορίες για καμήλες;

tsiailisworld είπε...

ταπεινό ζώο, αλήθεια. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις προειδοποιήσεις!

Surrealist είπε...

Την καληνύχτα μου, φίλε Aerostatic!
Περισσότερο γι΄αυτό κατέφτασα.

Υ.Σ. To post διαφωτιστικό!!

SUN W KNIGHT είπε...

Φαίνεται πως οι εσωτεριστές του καβαλισμού...αρχικά καβαλούσαν καμήλες. Από την άλλη κι εμείς έχουμε διαβάσει το λεξικό του Πάβιτς, όμως εμείς είμαστε ιππείς κι όπως ξέρεις δεν καπνίζουμε...

aerostatik είπε...

nelly αφού το κατάλαβες πρέπει να το αποκαλύψω. Οι φωτογραφίες προέρχονται από μοντέλα που εργάζονται στον οίκο ανοχής στο Ιράν. H δεύτερη μάλιστα με μαγιό στην παραλία...

alm η πληροφορία σου με συμπληρώνει

panoptis επίσης με συμπληρώνεις

cynical σ΄εχαριστώ για το τραγούδι του καμηλιέρη. Ο τίτλος σημαίνει ότι θα γράψω για καμήλες χωρίς αναστολές (φίλτρα)

tsialis world όταν αγανακτήσουν οι ταπεινοί σε φτύνουν κατάμουτρα...

surrealist θέλω να μου κάνεις σκληρή κριτική γι΄αυτά που δε σ΄αρέσουν

sun w knight όπως παρατήρησες ο συνειρμός ήταν ηχητικός, από καβάλα στην καμήλα, στην Καββάλα.
Όσο για τους ιππείς συμφωνώ, εσείς με το άλογο και μεις με το παράλογο...

αγαπητοί μου σχολιαστές, χαίρομαι που η ανάρτηση αυτή ξετρύπωσε κάτι από τη μνήμη σας...