Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2007

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

Εμείς εδώ δεν ήρθαμε
να φάμε και να πιούμε
μον΄έχεις κόρην όμορφη
κι ήρθαμε να τη δούμε
ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ


Για τη γυναίκα του Αη Βασίλη λίγα είναι γνωστά. Άλλωστε πως να ξεφύγει από τη σκιά του συζύγου της. Γενικά την παρουσιάζουν σαν σεβάσμια ηλικιωμένη, συνομίληκη του αγίου.
Εγώ όμως προτιμώ μια λιγότερο γνωστή παράδοση. Λένε λοιπόν στη Φινλανδία ότι ο Αη Βασίλης έπαιρνε για σύζυγο την ωραιότερη γυναίκα της περιοχής, γιατί εκτός από άγιος ήταν και παντοδύναμος φεουδάρχης. Κάθε Χριστούγεννα όμως που έφευγε για να μοιράσει δώρα, η νέα γυναίκα του, είτε μόνη της, είτε με τη βοήθεια κάποιου επίδοξου εραστή, κατάφερνε να το σκάσει από τον πύργο που την είχαν φυλακισμένη. Όταν ξαναγύριζε αποκαμωμένος από την κούραση και έβρισκε το κρεβάτι του άδειο, παντρευόταν μια άλλη νέα και ωραία που την έφερναν οι υποτακτικοί του. Κάποιοι πιστεύουν ότι το έκανε επίτηδες, για ν΄αλλάζει γυναίκα κάθε χρόνο, βαριόταν την ίδια, άσε που η καημένη γερνούσε, σε αντίθεση μ΄αυτόν που έμενε γέρος και απαράλλαχτος.
Οι παλιοί θυμούνται μια χρονιά, όταν ο άγιος είχε τόσο ερωτευτεί τη γυναίκα εκείνου του χρόνου και αποφάσισε να μη φύγει για το μοίρασμα των δώρων, αλλά να κάνει χριστούγεννα μαζί της. Έτσι όμως θα ανέτρεπε την τάξη του κόσμου, να μείνουν οι άνθρωποι χωρίς δώρα, και ίδού, έφτασε άγγελος κυρίου για να τον αναγκάσει να ξεκινήσει έγκαιρα το κανονικό του δρομολόγιο. Ο θρύλος δε μας λέει αν η γυναίκα αυτή του έμεινε πιστή και τον περίμενε μέχρι να γυρίσει ή την κοπάνισε όπως και οι προηγούμενες και τον άφησε μόνο και απαρηγόρητο.
Τα κάλαντα της Ικαρίας που παραθέτουμε στη αρχή κρατάνε κάτι απ΄αυτόν τον μύθο. Γιατί με το πρόσχημα των καλάντων, οι υποταχτικοί του Αη Βασίλη γύρναγαν τα σπίτια των νοικοκυραίων για να βρουν τη νέα γυναίκα του αγίου.


Για το τέλος αφήσαμε τη μεγάλη αποκλειστικότητα. Αποκαλύπτουμε πρώτοι από όλα τα ελληνικά ιστολόγια τη νέα γυναίκα του Αη Βασίλη για το 2008. Λέγεται VERUNKA και φωτογραφίες της δείτε εδώ.

4 σχόλια:

Sanity Loss Era είπε...

Το σκανε καθε χρονο και τον κερατωνουν?? Και δεν τους φαινεται ρε παιδι μου...

SUN W KNIGHT είπε...

ΖΗΤΩ η VERUNKA ! ! !

Feidias είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ!!

zekia είπε...

αυτή η VERUNKA εμένα πάντως χαζή μου φάινεται...να κάνεις ωτοστοπ με εσώρουχα μες το χιόνι αντι να φωνάξεις τον ρούντολφ....δεν ξέρω...

Καλη χρονιά να έχεις!