Δευτέρα, 28 Μαΐου 2007

HISTORY OF THE BREAST της MARILYN YALOMΌταν άρχισα να διαβάζω την ιστορία του γυναικείου στήθους η ανάγνωση δεν κυλούσε. Βιβλίο άριστα τεκμηριωμένο με ακαδημαϊκό στυλ, αλλά στυφό και ξηρό. Πάρα πολλές πληροφορίες και αναφορές από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, αλλά ως εκεί χωρίς απόλαυση. Θάλεγες, ηθελημένα συγκρατημένο.

Το 'ριξα λοιπόν στις σεξιστικές αναλύσεις, αφού η συγγραφέας είναι γυναίκα τι περιμένεις, και άρχισα να φαντάζομαι πως θα έγραφε ο Εμπειρίκος μιαν αντίστοιχη ιστορική πραγματεία. (Η ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΣ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ)

Τελείωσα σέρνοντας τα έξι πρώτα κεφάλαια και για να συνεχίσω ζήτησα βοήθεια στην εικονογράφηση. Ξεκίνησα να ξεφυλλίζω το the Big Book of Breasts της TASCHEN, αλλά είναι μια σκέτη απογοήτευση. Μεγάλα βυζιά χωρίς σταγόνα αισθητικής. (παραλίγο να γράψω γάλα). Τότε η υπάλληλος του βιβλιοπωλείου -γυναίκα πάλι -μου σύστησε κάτι άλλο. Το Master Breasts της APERTURE, που το είχε προσφορά στη μισή τιμή για να το ξεφορτωθεί.
Τι αποκάλυψη !
Τα περισσότερα θέματα της Yalom βρίσκονταν μέσα εικονογραφημένα
Cindy Sherman, Annie Sprinkle μαζί με Araki, Mapplethorpe, Cartier-Bresson και Man Ray.
Αλλά και κάποια σπουδαία κείμενα, μέχρι και Dario Fo.
Ότι χρειαζόταν για να συνεχίσω να διαβάζω.
Ευτυχώς αποζημιώθηκα.
Το κεφάλαιο εφτά " Το στήθος στην ιατρική " είναι πραγματικά συγκλονιστικό.
Οδυνηρή περιπλάνηση στον καρκίνο του μαστού χωρίς υπεκφυγές, που βγαίνεις με μια πικρή αισιοδοξία. Απαραίτητο για άντρες και γυναίκες. Σφίξτε τα δόντια και μην το προπεράσετε.
Ακολουθεί ανάλυση των αισθητικών βελτιώσεων, πλαστική χειρουργική χωρίς προκαταλήψεις.
Τέλος, σαν κερασάκι στην τούρτα (παραλίγο να γράψω ρόγα), οι αναφορές του γυναικείου στήθους στην ποίηση και την εικαστική τέχνη.

Συμπέρασμα : Τα στερνά τιμούν τα πρώτα !

1 σχόλιο:

περαστικός είπε...

Καλό το οπτικό υλικό, καλή και η αφή για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης για τέτοια ζητήματα. Καλοτάξιδο (το μπλογκ).