Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


Η Μεγάλη Παρασκευή, όπως και να το κάνουμε, είναι ξεχωριστή μέρα. Μονάχα σήμερα οι τζογαδόροι σταματάνε τα χαρτιά και δε λειτουργούν οι κινηματογράφοι. Επίσης δε μπαίνει κατσαρόλα στην κουζίνα και δε στρώνεται τραπέζι. Τουλάχιστον αυτά συνέβαιναν στα παιδικά μου χρόνια κι έτσι μεγάλωσα.
Τι τρώμε όμως σήμερα ? Στα μοναστήρια λένε πως τρώνε μόνο λίγο ψωμί με ξύδι , ίσα ίσα για να μείνουν όρθιοι στις ατελείωτες ακολουθίες. Μια λύση είναι να τα αγνοήσεις όλα και να φας κανονικά όπως τις άλλες μέρες. Το έχω κάνει κι αυτό. Τότε που ήθελα να συγκρουστώ με τις παλαιότερες γενιές και να ξεφύγω από την παράδοση. Ψητές μπριζόλες προκλητικά. Ανευ οίνου και ελαίου, στα κάρβουνα. Ηρωικές εποχές.
Τώρα πια ξεκινάω ένα προσωπικό τρόπο νηστείας αυτή την ημέρα. Αρχίζω το πρωί με ένα σκέτο καφέ. Και μετά ... Αμύγδαλα καβουρδισμένα, καρύδια, πεκάν, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, πασατέμπος, στραγάλια και βραζιλιάνικα φυστίκια , αυτά τα τεράστια. Δεν τρώγονται σκέτα, χρειάζεται ποτό. Κονιάκ κατά προτίμηση αλλά και τσίπουρο. Οι μπύρες έρχονται αργότερα για αντιμετωπίσουν τη δίψα.
Η μέρα τελειώνει με πίτσα έχτρα λαρτζ με αφράτη ζύμη, χωρίς τυρί και απλή σάλτσα ντομάτας. Περιέχει : φρέσκα μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, καλαμπόκι, μαύρες ελιές, κρεμμύδι, ανανά, φρέσκια ντομάτα. Κόκκινη καυτερή πιπεριά απαραίτητη, λόγω της ημέρας.
Επιδόρπιο γλυκό του κουταλιού, σπιτικό απαραίτητα.
Σκάσαμε πάλι...




8 σχόλια:

Pegasus είπε...

Μέχρι να φτάσεις στην πίτσα νόμιζα ότι θα μείνεις νηστικός... :)
Και γιατί δεν αρχίζεις με πίτσα για πρωινό;!

aerostatik είπε...

και του χρόνου...

ερμια είπε...

η μονη ενσταση ειναι στον ανανα..α-πα-πα
καλη ανασταση αεροστατικε

aerostatik είπε...

δε θα ξάναβάλω, δίκιο έχεις...

Θεία Θ είπε...

Νηστεία κανονικά σημαίνει μένω νηστικός, στερούμαι, δείχνω εγκράτεια- ότι αποτελεί απόλαυση δεν μπορεί να είναι νηστεία
Άντε όμως επειδή έχεις καλές προθέσεις συγχωρείσαι...
Καλή Ανάσταση φίλε

the elf at bay είπε...

Προσωπικά δεν νηστεύω και νιώθω περίφημα. Καλώς σε βρήκα.

aerostatik είπε...

θεία θ
αφού με συγχώρησες, μπορώ να κοινωνήσω ?

aerostatik είπε...

αυτό μας έλειπε, να νηστεύουνε τα elves