Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010

Πλησιάζω στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Κόσμος στη Β.Σοφίας από την Ακαδημίας. Και στην αρχή της Πανεπιστημίου και στην Αμαλίας πολύς. Πάνω στην εξέδρα, απέναντι από τη Βουλή, ο νεαρός ομιλητής απευθύνεται στα πλήθη. Στη Βασιλέως Γεωργίου, στο ύψος του King George, εργάτες σε αλυσίδες κλείνουν το δρόμο. Για να μην μολυνθεί η καθαρότητα του νοήματος. Συγκέντρωση για όλη την Ελληνική Οικογένεια.
Μόλις φθάνει και η πορεία από τη Σταδίου.  Στην κεφαλή το ΔΗΚΚΙ, σοσιαλιστική Αριστερά, "ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΑΜ". Ακολουθούν οι Οικολόγοι - Πράσινοι. Από πίσω οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Κόσμος πολύς, με τύμπανα , συνθήματα και χαλαρή διάθεση. Ακολουθούν οι μετανάστες. Από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντες κι αλλού. Δυσκολεύονται να συντονιστούν. Πρωτάρηδες. Και πίσω τα αναδυόμενα συνδικάτα του σήμερα , ταχυμεταφορές, ενοικιαζόμενοι... Ενα πανώ της ΟΛΜΕ και πίσω του αρκετός κόσμος ανένταχτος. Διακρίνω τον Αλέκο Αλαβάνο ανάμεσα τους. Για μια στιγμή σταματάει και φωτογραφίζεται με μια νεαρή κοπέλα. Τη φωτογραφία ενθύμιο τράβηξε ο συνοδός της, όπως κατάλαβα αργότερα. Η πορεία συνεχίζει στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος για να στρίψει από την Οθωνος. 
Σε αρκετή απόσταση ανεβαίνει τη Σταδίου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών. Σιγά σιγά φτάνουν στο Σύνταγμα. Νέοι άνθρωποι, της καθημερινότητας με τα προσωπά τους ακάλυπτα. Ανάμεσα στα μαύρα ή σκουρόχρωμα ντυσίματα, ξεχωρίζει μια κοπέλα με κατακόκκινη μπλούζα. Δεξιά και αριστερά τα ΜΑΤ με προσωπίδες. Τους πετάνε μπουκάλια με νερό. Η πορεία στρίβει αριστερά στη Βασιλέως Γεωργίου. Το ΠΑΜΕ έχει αποχωρήσει από καιρό. Ανηφορίζουν στην Αμαλίας. " Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή". Χειροκροτήματα από τον κόσμο. Ξαφνικά, δύο με κουκούλες και μια βαριά αρχίζουν να σπάζουν τη τζαμαρία της Μεγάλης Βρετανίας, μέσα στη γενική απάθεια. Επιστρέφουν στο μπλοκ τους ανενόχλητοι, κατεβάζουν και το κάλυμμα του προσώπου. Τα ΜΑΤ παρατάσσονται καθυστερημένα μπρος από τα σπασμένα τζάμια. 
Στην Πανεπιστημίου κατεβαίνει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω μαύρο καπνό στο βάθος. Κάποια τζάμια σε στάσεις είναι σπασμένα. Διαπιστώνω ότι έχει καεί το βαν της ΕΡΤ στην Κλαυθμώνος. Η ατμόσφαιρα πολύ βαριά από τους καπνούς και τα χημικά. Εξω από την Ακαδημία, μια ομάδα παίρνει τη φωτογραφική μηχανή κάποιου που δηλώνει δημοσιογράφος και την καταστρέφουν. Δυο πιτσιρικάδες με κράνη, προφανώς ανήλικοι, σπάζουν ένα θάλαμο του ΟΤΕ. "Μπράβο σας επαναστάτες ", τους φωνάζει ειρωνικά μια περαστική γυναίκα. Αμέσως δύο τρεις άλλοι πλησιάζουν κοντά της και της ζητάνε να σταματήσει αμέσως γιατί αλλιώς... "Δεν πρόκειται να σιωπήσω " φώναζε αυτή " τι λες για το φίλο σου που κλέβει μαγαζιά ?". Πράγματι στη Σίνα, είχανε σπάσει ένα κατάστημα με οπτικά και κάποιοι μέσα τα μαζεύανε... Ακουσα μιαν άλλη κοπέλα από το μπλοκ να λέει στους συντρόφους της "Δεν την αντέχω την κλεψιά ρε γαμώτο, έχει κι η μάνα μου μαγαζί..." Μόνο οι γυναίκες αντιδρούσαν, εντυπωσιακό... 
Και στο χαμό, οι μετανάστες μικροπωλητές να κουβαλάνε σε μπόγους την παράνομη πραμάτεια τους πάνω κάτω. Σαν ταινία του Φελλίνι....
Πιο χαμηλά στην Πανεπιστημίου η Πυροσβεστική σβήνει μια φωτιά σε κάδο σκουπιδιών. Εξω από το Τιτάνια μια τεράστια ξεριζωμένη γλάστρα...
Ανηφορίζω την Εμμανουήλ Μπενάκη. Τα ΜΑΤ έχουν ήδη παραταχθεί στην πλατεία Εξαρχείων. Πισω στη Ναβαρίνου στο πάρκο ησυχία. Ξανά τα ΜΑΤ στην Ιπποκράτους. 
Από τη Σκουφά έως και την πλατεία Κολωνακίου, κόσμος στη καθημερινή του μακαριότητα, πίνει καφέ...

8 σχόλια:

Despoina Chatzipavlidou είπε...

α! ξύπνησες τελικά :)
πήγες για ψέκασμα :)))

aKanonisti είπε...

Το τελευταίο σχόλιο που μου έγραψες....δεν ήτανε..το...
"Εχουμε πόλεμο....
μην το ξεχνάς μωρό μου"????

Ορίστε έγινες και πολεμικός ανταποκριτής.....

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαα

aerostatik είπε...

@ desapoin3ison4
να σώσουμε τον ύπνο από τις περικοπές...

aerostatik είπε...

@ akanonisti
δεν ήταν το τελευταίο, αλλά το προτελευταίο...
σου έγραψα δύο σχόλια μαζί..
για το θέμα του πολέμου μάλλον είμαστε σε διαφορετικό videogame...

Unknown είπε...

Όριστε μέχρι και κοτζάμ Αλαβάνος έβγαλε φωτογραφίες κ εσύ δεν τις σνομπάρεις?ας τολμούσε κανείς να προσπαθήσει να μου σπάσει την μηχανή και μέχρι τις ειδήσεις του CNN θα είχε φτάσει η χάρη μου..!
πι.ες. μου χει λείψει το κέντρο.

akrat είπε...

έρχονται πολλά...

άντε ξεκουνάμε ...

aerostatik είπε...

@ stilvi
έχει και το κέντρο τις άκρες του...

aerostatik είπε...

@ akrat
έρχονται...