Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ

Αρχισε και φέτος η αναπαραγωγή των γλάρων. Με το συνηθισμένο τρόπο. Φτιάχνουν φωλιές στην ύπαιθρο, ζευγαρώνουν, γεννούν αβγά με εμφάνιση παραλλαγής και το θηλυκό τα κλωσσάει, μέχρι να γεννηθούν οι νεοσσοί. Τελείως φυσικό, θα μου πείτε. Συμφωνώ.
Το πρόβλημα προκύπτει από τον υπερπληθυσμό.
Εχουν άφθονη τροφή και μη φανταστείτε πως τρώνε ψάρια. Όλη τη μέρα γυρίζουν στις ανεγξέλεκτες χωματερές και ανάμεσα στα σκουπίδια βρίσκουν υπολείματα τροφίμων, με ιδιαίτερη προτίμηση στα κοτόπουλα. Αφού χορτάσουνε για τα καλά, αφήνουνε τα περιττώματα τους όπου τύχει. Είναι ανθεκτικά πουλιά, ζούνε τουλάχιστον είκοσι χρόνια και στις περιοχές που εγκαθίστανται εξαφανίζουν τα υπόλοιπα πετούμενα. Έχουνε φτάσει μέχρι τις Πρέσπες και συνεχώς πληθύνονται χωρίς ανακοπή. Μόνον όταν θα κλείσουν οι χωματερές θα μειωθεί ο πληθυσμός τους σε φυσιολογικά επίπεδα, το ένα δέκατο περίπου του σημερινού και η πανίδα θα αποκατάσταθεί.
Η μείωση του πληθυσμού με καταστροφή των αβγών δεν αποδίδει, γιατί γεννούν καινούργια αφού προηγουμένως φάνε τα σπασμένα, παρατείνοντας την αναπαραγωγική περίοδο. Μια μέθοδος επιστημονική, είναι το egg-oiling. Με λίγα λόγια, ψεκάζεις λάδι φαγητού πάνω στο κέλυφος χωρίς να τα πειράξεις. Το λάδι κλείνει τους πόρους του αβγού νεκρώνοντας το έμβρυο. Ταυτόχρονα το θηλυκό ξεγελασμένο συνεχίζει να κλωσσάει το νεκρό αβγό και δεν γεννάει άλλα. Ετσι περνάει η περίοδος αναπαραγωγής και δε γεννιούνται νεοσσοί.
Είναι κι αυτό ένα παράδειγμα της ελληνικής πραγματικότητας. Οταν δεν είσαι ικανός να εφαρμόσεις το προφανές (σύγχρονη διαχείρηση των σκουπιδιών) καταφεύγεις σε μέτρα όπως το λάδωμα. Πνιγμένος στα σκατά των γλάρων...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το έκλεισες αριστοτεχνικά!

aerostatik είπε...

γεια σου aerosol
κοινέ αδελφέ του αέρος....

aKanonisti είπε...

Φρικιαστικό είναι...το λάδωμα....γενικώς....και προκαλεί ασφυξία... σε όλους....
Η εικόνα όμως του έμβριου...που δεν έχει αέρα...και της μάνας που το προσέχει ενώ είναι νεκρό... με σόκαρε.....

Πολύ βία, έχει γαμω το ο "πολιτισμός" μας....

Μπρρρρρρρρ ανατρίχιασα πρωί πρωί...

Βάρβαρεεεε Aerostatikkkkkkk....

aerostatik είπε...

πολιτισμένη βία, σχεδόν οικολογική θα έλεγα...

akrat είπε...

ωραίοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!

aerostatik είπε...

@ akrat
δεν τα ήξερες αυτά...

Λιακάδα ☼ είπε...

:(

Mήπως να ψεκάσουμε με dtt το ανθρώπινο είδος που με τον υπερπληθυσμό του και τον υπερκαταναλωτισμό του έχει καταλάβει και "παρασιτίσει" όλον τον πλανήτη?

Just a thought....

aerostatik είπε...

οι γλάροι είναι κακό πουλί λιακάδα...