Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Ύδωρ το ζωήρυτον της Πηγής,
μάννα το προχέον,
τον αθάνατον δροσισμόν
το νέκταρ το Θείον
την ξένην άμβροσίαν το μέλι το εκ πέτρας,
πίστει τιμήσωμεν.




ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ !

Τα παρακάτω γράφονται μετά από δοκιμασία οινικής γευσιγνωσίας, ΓΕΡΟΝΤΟΚΛΗΜΑ βαρτζεμί 2003 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ. (τοπική ποικιλία Λευκάδας φυτευμένη στην Αχαΐα). Συνοδεύτηκε με κριθαροκουλούρα Κρήτης και πικάντικο κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς. Μουσική υπόκρουση duduk Αρμενίας από τον Djivan Gasparyan και "Μαστοράντζα του Ερντεμπιλ" από τους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Μιλάει το κρασί λοιπόν σ΄ ένα βαρύ κεφάλι...

Ενας Βυζαντινός στρατιώτης, Λέων από τη Θράκη, ο επωνομαζόμενος μακέλλης, χασάπης δηλαδή στο επάγγελμα και εκδοροσφαγέας, κοινώς μακελλάρης, κατέληξε να γίνει αυτοκράτορας ως Λέων ο Θραξ (457-474) και άγιος της εκκλησίας (εορτάζει στις 20 Ιανουαρίου). Αναρωτήθηκα πως τα κατάφερε. Πολύ απλά, του αποκάλυψε η Παναγία, πηγή με θαυματουργό νερό, έξω από τα δυτικά τείχη της Κωνσταντινούπολης. Πάνω στο ρυάκι με το αγίασμα, έχτισε εκκλησία, τη Ζωοδόχο Πηγή. Πολλοί αυτοκράτορες και πατριάρχες πίστεψαν πως θεραπεύτηκαν απ΄το νερό.

Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». «balik» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.

Στην τελευταία συνάντηση Καραμανλή - Ερντογκάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε να επιστρέψει στην Ελλάδα την Κωνσταντινούπολη αλλά και όλη την ανατολική Θράκη. Του έθεσε όμως μια προυπόθεση. Αμέσως μετά την ένωση, να γίνουν γενικές εκλογές. Με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή των Τούρκων , μόνο στην Κωνσταντινούπολη υπόλογίζονται πάνω από 12 εκατομμύρια, την επομένη θα είχε και η Ελλάδα Τούρκο πρωθυπουργό. Ο δικός μας ακόμα σκέφτεται την απάντηση. Τόσο κουρασμένος είναι...

Οταν απελπίζομαι από την ελληνική πραγματικότητα, σκέφτομαι να επανέλθω ξανά στο γένος των Ρωμιών, να γράψω στην ταυτότητά μου με λατινικούς χαρακτήρες στα τουρκικά RUM ORTODOKS με k αιχμηρό, όπως aerostatik...

6 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Οταν απελπίζομαι από την πραγματικότητα.....μιλάει το κρασί...
:-))

aerostatik είπε...

και τι κρασί μοναδική μου αναγνώστρια...

nelly είπε...

αυτο τωρα ηταν εκπομπη του Μαμαλακη

aerostatik είπε...

@ nelly
το σχόλιο σου μου ανέβασε το ηθικό,
εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι είναι μια ανάρτηση a la maniere de μαμαλάκη, όμως συνδέεται απόλυτα με τη διακήρυξη του προφίλ μου.
σ΄ευχαριστώ πολύ...
Υ.Γ. μη μου ζητήσεις συνταγή για ψάρια τηγανητά...

nelly είπε...

Ναι καλα... οταν τσιγαρισα κρεμμυδακι για πρωτη φορα στη ζωη μου, το εριξα στην κατσαρολα χωρις λαδι για να το τσιγαρισω. Η πρωτη ομελετα που εφτιαξα αποτελειτο μονο απο κροκους.
Ως εκ τουτων, θελω συνταγη για τηγανητα ψαρια.

aerostatik είπε...

@ nelly
ρώτησε τον καλόγερο στο Μπαλουκλί, εγώ ποτέ δεν τρώω ψάρια τηγανητά εκτός από αθερίνα...