Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ (?) ΜΠΑΝΙΟ

...τη θάλασσα, τη θάλασσα
ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει...
Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ

Κάτω από τον ήλιο της σημερινής λιακάδας, ήμουν απορροφημένος διαβάζοντας το LOGICOMIX, ένα βιβλίο για την περιπέτεια της λογικής στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μορφή graphic novel. (δες εδώ). " Λογική και τρέλα " το βασικό του θέμα, μπαίνει και ξαναμπαίνει συνεχώς, μεσα απ΄τις ιστορίες των ανθρώπων που προσπάθησαν να θεμελιώσουν τη λογική των μαθηματικών πέρα από τις αντιφάσεις τις ακροβασίες και τα παράδοξα. " Η τρέλα για τη λογική τείνει στο άπειρο " λέει ο συγγραφέας του Απόστολος Δοξιάδης. Για ποιον να πρωτοπείς ? Μήπως για τον Καντόρ που τρελάθηκε ? Τον Γκέντελ που πέθανε από πείνα εξαιτίας της παράνοιας ? Τον Ράσσελ ή τον Χίλμπερτ με τους ψυχωσικούς γιους ? Ή τον...

Δεν άντεξα περισσότερο...


Στην παραλία του Μαραθώνα η θάλασσα έλαμπε, γαλήνια και διαυγής κάτω απ΄το φως του ήλιου. Έβγαλα τα ρούχα μου και βούτηξα στο νερό, που ήταν δροσερό όπως μ΄αρέσει. Κολύμπησα πολύ ώρα, μέχρι να καθαρίσει το μυαλό μου από τους στρυφνούς και δύσκολους συλλογισμούς που με είχαν συνεπάρει. Τ΄άφηνα πίσω μου όλα αυτά να σβήσουν σαν αφρός. Όταν βγήκα έξω, ο ήλιος ήταν ζεστός στη θαλπωρή του, περπάτησα στην άμμο μέχρι να στεγνώσω, γιατί δεν είχα πετσέτα μαζί μου. Και το συνειδητοποίησα για ακόμη μια φορά.
Ζούμε σε μια μαγική χώρα, όπου Νοέμβρη μήνα, ο ήλιος και η θάλασσα λυτρώνουν από τα δεσμά της τρέλας και της λογικής...

10 σχόλια:

cynical είπε...

Και γω την απολαυσα τη θαλασσα πολλες φορες τελευταια. Ας ελπισουμ ότι αυτες οι ζεστες μερες δεν εχουν να κανου μετο καταραμενο το CO2.

aerostatik είπε...

@ cynical
τι λες για το LOGICOMIX ?

aKanonisti είπε...

Μία φορά έτσι... παραζαλισμένη... βούτιξα στην θάλασσα... και κολυμπούσα.. κολυμπούσα..
Πρέπει να είχα κάνει 3 χιλιόμετρα.. πριν καταλάβω πως είχα ξεχαστεί....
Αδειασε το μυαλό μου... και το ευχαριστήθηκα...
Δυστυχώς εδώ η θάλασσα δεν είναι τ΄σοο ζεστή...
Αλλά.. με έκανες να ζηλέψω...
:-))))

Περαστικός είπε...

Ένας Νοέμβριος με θερμοκρασία Ιουνίου μου μοιάζει μάλλον εφιαλτικός και όχι μαγικός, δεν προμηνύει κάτι καλό, αλλά από την άλλη βέβαια καλά κάνεις και χαίρεσαι ό,τι μπορεί να σου προσφέρει σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

γεια!
είδα την λέξη Lοgicomic δεύτερη φορά μέσα στην σημερινή μέρα (που ήταν η πρώτη φορά που διάβασα για το κομικ του κ.Δοξιάδη σε κάποια εφημερίδα) και να πάλι εδώ , που είχα και καιρό να επισκεφτώ:)
αν μη τι άλλο τα ποστ είναι επίκαιρα!!!!
και μια και καταλαβαίνω ότι μία αδυναμία στις κόρες την έχουμε, να μεταφέρω εδώ τον διάλογο με την κόρη μου(νηπιαγωγείο πάει) λίγη ώρα πριν:
- μαμά έρχεται ο χειμώνας να χιονίσει, ε, μαμά?
- ναι καρδούλα μου , θα΄ρθει , μόνο που καθυστερεί λίγο φέτος...
- ε! καλά ρε μαμά, έχει πάει ταξίδι σε άλλες χώρες...ε, τι όλο σε μας θα έρχεται πρώτα?
και ξέρεις μαμά, εκεί τα παιδάκια κάθονται μπροστά στο τζάκι, και φτιάχνουν κάτι τόσες μικρούλες μπαλίτσες στο χιόνι....
...αλλά εμείς μαμά, πάμε στη θάλασσα, σωστά μαμά?

aerostatik είπε...

@ akanonisti
η θάλασσα λυτρώνει...

aerostatik είπε...

@ περαστικό
ίσως χρειάζεται να βρεις τη δική σου παραλία...

aerostatik είπε...

@ κασταλία
τα παιδι συμπλήρωσε την ανάρτηση ....

seniorita είπε...

όταν κάνεις μπάνιο στη θάλασσα Νοέμβρη μήνα μπερδεύεις το παράλογο με το λογικό..ζούμε μάλλον στη χώρα του παραλόγου..γι'αυτό δεν τη βαριόμαστε ποτέ!
εύχομαι κι άλλα τέτοια...τελευταία μπάνια!!

aerostatik είπε...

@ seniorita
για να δούμε,
θα κάνω άλλο μεθαύριο...