Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΝΕΚΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...

Το μανιφέστο της Διεθνούς Νεκροναυτικής Εταιρείας IMS που δημοσίευσα στην προηγούμενη ανάρτηση, είναι φιλόδοξο, επεκτατικό και έντονα αισιόδοξο. Οπως θα έπρεπε να είναι κάθε μανιφέστο που σέβεται τον εαυτό του. Αντίθετα, ένα από τα εξέχοντα μέλη της εταιρείας, ο άγγλος φιλόσοφος Simon Critchley, είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος. Γράφει λοιπόν μεταξύ των άλλων στον πρόλογο του βιβλίου του για τους νεκρούς φιλόσοφους :
Το ιδεώδες ωστόσο του φιλοσοφημένου θανάτου, επειδή αντίκειται στη μεθυσμένη επιθυμία μας να υπεκφεύγουμε και να δραπετεύουμε, είναι ικανό να μας επαναφέρει στη νηφαλιότητα και να μας προσδίδει ψυχραιμία. Οπως γράφει ο Κικέρωνας "το φιλοσοφείν δεν είναι παρά μελέτη θανάτου ". Κύριο μέλημα της φιλοσοφίας κατά την πεποίθηση αυτή, είναι να μας προετοιμάζει για το θάνατο, να μας καταρτίζει θα έλεγα, και να καλλιεργεί μέσα μας μια στάση προς το πεπερασμένο της ύπαρξης μας η οποία θα αντικρύζει κατάματα-και μάλιστα αφ΄υψηλού- τον τρόμο της εκμηδένισης, χωρίς να επαγγέλεται κάποιο επέκεινα, μια μετά θάνατον ζωή.
Φιλοσοφείν λοιπόν είναι το να μάθαίνεις να γεύεσαι διαρκώς το θάνατο, στα λόγια που λες, στην τροφή που τρώς, στο ποτό που σιγοπίνεις. Και μόνο έτσι ενδέχεται να γίνει μια αρχή, ώστε να μπορέσουμε κάποτε να αντισταθούμε στον τρόμο της εκμηδένισης. Γιατί τελικά ο φόβος του θανάτου μας υποδουλώνει και μας εξωθεί, άλλους στην προσωρινή λήθη και άλλους στη λαχτάρα της αθανασίας. Οπως γράφει ο Μονταίν : "Όποιος έμαθε να πεθαίνει, ξέμαθε να είναι δούλος". Πρόκειται για συγκλονιστικό συμπέρασμα. Σημαίνει ότι η προπαρασκευή για το θάνατο δεν είναι τίποτα λιγότερο από προμελέτη ελευθερίας. Οσοι δηλαδή επιζητούμε να αποφύγουμε το θάνατο, παραμένουμε ανελεύθεροι και τρέχουμε να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας. Η απάρνηση του θανάτου είναι μίσος για τον εαυτό. 
Η φιλοσοφία λοιπόν προσφέρει τη σύνεση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το θάνατο. 

8 σχόλια:

miamiam! είπε...

uperoxo ! :)

aerostatik είπε...

τι έκπληξη πρωι πρωι !!!!!!!!
που χάθηκες miamiam!

akrat είπε...

όντος έκπληξη μεγατόνων...

xiozil είπε...

Καλά όλα αυτά... αλλά...
Τελικά η φιλοσοφία είναι επιστήμη;;;
Και είτε είναι, είτε δεν είναι, πώς θα μεταδώσει όλα τα παραπάνω σ' ένα δεκάχρονο που αντιμετωπίζει τον επικείμενο θάνατό του σε κάποιο αντικαρκινικό νοσοκομείο;

aerostatik είπε...

@ akrat
ξέρεις τη miamiam ?

aerostatik είπε...

xiozil
δε νομίζω ότι η φιλοσοφία είναι επιστήμη.
Τα μικρά παιδιά έχουν ένα δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται τα πράγματα, τελείως διαφορετικό από τους μεγάλους...

xiozil είπε...

Πολύ χαίρομαι!!! Δεν έχω συναντήσει κανέναν ως τώρα -εκτός από τον εαυτό μου στον καθρέφτη- να ισχυρίζεται πως η φιλοσοφία δεν είναι επιστήμη.

aerostatik είπε...

xiozil
είναι μια παρηγοριά στο αναπότρεπτο του θανάτου...