Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΛΟΓΩΝ III


Αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο θα ήταν παράνομες
Συμφωνώ απολύτως, αλλά πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι άλλαξε πουθενά ο κόσμος με τις εκλογές ?
Οι εκλογές απλά και μόνο είναι ένας τρόπος για να επιλεχθούν οι διαχειριστές του κρατικού μηχανισμού. Το κράτος είναι η μεγαλύτερη επώνυμη εταιρεία και χρειάζεται διευθύνοντα σύμβουλο. Επειδή στο επίπεδο αυτό η άμεση δημοκρατία είναι προς το παρόν ανέφικτη, η άσκηση της διαχείρησης των κρατικών υποθέσεων γίνεται με ανάθεση κατά πλειοψηφία.
Τα κόμματα εξουσίας είναι κοινωνικές κοινοπραξίες που ζητούν να αναλάβουν το έργο της διαχείρησης του κράτους για μια τετραετία. Την εποχή της κατάρρευσης των ιδεολογιών, κάθε κόμμα εξουσίας συνδιάζει μια τεχνοκρατική εικόνα διαχειριστικής επάρκειας, με ένα θεαματικό περιτύλιγμα που απευθύνεται στο συναίσθημα και στις ψυχολογικές αδυναμίες των ψηφοφόρων. Η λογική παραμερίζεται. Τα εθνικά τραύματα επουλώνονται με γερές δόσεις μαζικής μυθολογίας.
Τα μικρότερα κόμματα, είτε στοχεύουν σε μια πιθανή συνεργασία με τα μεγάλα για τη νομή της εξουσίας, είτε διεκδικούν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό με ανταλλάγματα στις βαθμίδες του κράτους που έχουν πραγματική επιρροή.
Μια επιτυχημένη διαχείρηση, εκτός από το συμμάζεμα των οικονομικών, ενσωματώνει στους θεσμούς τις αλλαγές που παράγει η κοινωνία.

3 σχόλια:

Περαστικός είπε...

Συμφωνώ σε αρκετά σημεία, ιδίως με την τελευταία σου παρατήρηση. Θα έλεγα ότι οι εκλογές μπορεί να μην αλλάζουν τον κόσμο, αλλά όταν ο κόσμος αλλάζει αυτό συχνά φαίνεται στις εκλογές.

aerostatik είπε...

πρόσεξες το μαξιλάρι περαστικέ ?

Περαστικός είπε...

Ναι, το ανατομικό δε λες;