Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΓΛΟΥΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ


 Το εσωτερικό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης μου θύμισε ένα γιγάντιο τσίρκο. Με εξαίρεση φυσικά την Pieta του Μιχαήλ Αγγέλου. Μόνο για το έργο αυτό αξίζει κανείς να μπει μέσα. Ο απόλυτος οίκος εμπορίου χωρίς εισιτήριο.  Παραδομένος στα φλας των γιαπωνέζων τουριστών, που με ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα και μηχανές φωτογραφίζουν τα πάντα. Οι τολμηρότεροι γονατίζουν στα καθίσματα σε στάση προσευχής για να ποζάρουν στο φακό. Άλλοι σταυροκοποιούνται  κανονικά για να πείσουν τους αμήχανους Ιταλούς ότι είναι καθολικοί , ώστε να διεισδύσουν στους χώρους της εξομολόγησης,
Japanese cosplay...
 Λίγο πριν την έξοδο, πρόσεξα το μαυσωλείο με τους αγγέλους. Μην περιμένετε ιστορικές πληροφορίες, ποιος και πότε, εκείνο που με κράτησε ήταν το σχήμα των σωμάτων πάνω στο μάρμαρο. Έντεχνα καλυμμένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο στήθος και το εφηβαίο,  αριστοτεχνική επιβεβαίωση του δόγματος, πως οι άγγελοι δεν έχουν φύλο. 
 Εξίσου έντεχνα όμως ήταν τονισμένα τα κοινά χαρακτηριστικά  και ιδιαίτερα οι γλουτοί σε πλήρες ανάγλυφο. Τόσο που προκαλούσε να τα αγγίξεις και να τα χαϊδέψεις, πραγματικός πειρασμός για άντρες και γυναίκες. Παρατηρείστε πως έλυσε το πρόβλημα δεξί - αριστερό ο καλλιτέχνης με το δεύτερο πόδι.  
Στο πέρασμα των αιώνων αναρίθμητοι προσκυνητές ξαφνιάστηκαν στη θέα της τέλειας αναπαράστασης του σώματος, προσπάθησαν να το ψηλαφίσουν στα κρυφά και αισθάνθηκαν ερεθισμένοι, λιγότερο ή περισσότερο.
Απόλυτα δικαιολογημένα, για άντρες και γυναίκες...