Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

IZANAMI

στην ANGELIQUE KIDJO που έλυσε χτες βράδυ τα μάγια...

Η μεγάλη θεά Izanami no Mikoto στεκόταν στην πλωτή γέφυρα του ουρανού, μαζί με τον αδελφό της Izanagi. Είχαν φέρει μαζί τους ένα δόρυ στολισμένο με πολύτιμα πετράδια. Ο Izanagi το βύθισε στον ωκεανό και τον ανακάτεψε .Όταν το σήκωσε ψηλά, το αλάτι που είχε μαζέψει, έπεσε ξανά στο νερό και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο νησί της Ιαπωνίας, το μυθικό Onogoro. Εκεί κατοίκησαν τα δύο αδελφια. Μόλις  ανακάλυψε το ένα το σώμα του άλλου, αποφάσισαν να παντρευτούν. Ομως στην πρώτη γέννα, του θεού της φωτιάς του Kagu-Tsuchi-no-Kami, τα σωθικά της Izanami κάηκαν από τη φλόγα που κουβαλούσε μέσα της. Δεν άντεξε τόση θερμότητα και πέθανε. Πήγε στον κάτω κόσμο των νεκρών, τη χώρα Yomi-no-Kuni, όπως την έλεγαν τότε.
Απαρηγόρητος, ο αδελφός και σύζυγός της Izanagi, αποφάσισε να τη φέρει πίσω. Με το θεϊκό σπαθί του αποκεφάλισε χωρίς οίκτο το παιδί τους που προκάλεσε τη συμφορά. Από το αίμα του θεού της φωτιάς που χύθηκε στη γη, λένε πως δημιουργήθηκαν τα ηφαίστεια. Ο Izanagi λοιπόν κατέβηκε στον κάτω κόσμο, όπου τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, ακόμα και για έναν θεό πολεμιστή σαν κι αυτόν. Οταν συνάντησε την Izanami δεν άντεξε να τη βλέπει όπως κατάντησε από τη φθορά και την αποσύνθεση του θανάτου. Αρχισαν να τον καταδιώκουν οι Οχτώ Λάμιες του Yomi για να τον κατασπαράξουν. Με διάφορα τεχνάσματα κατάφερε να τους ξεφύγει και κατέφυγε ξανά στην αγκαλιά της Izanami για να γλυτώσει. Εκείνη, ξεκίνησε μια τελετή εξιλασμού για να τον καθαρίσει από τη μόλυση του κάτω κόσμου. Κατά τη διάρκεια της γέννησαν κι άλλα παιδιά, ανάμεσα τους και τον Susano-no Mikoto, το γνωστότερο θεό της Ιαπωνίας. Ολοι μαζί γύρισαν πίσω με ασφάλεια, εκτός από την Izanami, που έμεινε πίσω.
Εγινε λοιπόν η θεά του κάτω κόσμου με βοηθό τον πρωτότοκο γιο της τον Kagu-Tsuchi-no-Kami. Δημιούργησαν μια πρωτότυπη κόλαση εκεί, χωρίς ελπίδα. Χτίσανε απειρα δωμάτια χωρίς παράθυρα, (The House of the Windowless rooms), για να κλείσουνε μέσα από έναν πεθαμένο. Επρόκειτο για ένα ανθεκτικό ατσάλινο περίβλημα που μέσα του έκρυβε μια ψυχή. Με μια περίπλοκη διαδικασία κόβανε κομματάκια την ψυχή για να πετύχουν μια μεταστοιχείωση που την ονόμαζαν ατομική σχάση. Με σκοπό να καταλήξει η ψυχή στην κάθαρση, όταν θα έφτανε το πλήρωμα του χρόνου. Η Izanami κρατούσε την ισορροπία και φρόντιζε να μην ξεφύγει κανείς νεκρός από τη μοίρα του. Ο Kagu-Tsuchi-no-Kami ρούφαγε τη φωτιά που έβγαινε από τα κελιά και τη μετέφερε στον πάνω κόσμο, για να φωτίζει και να ζεσταίνει τους ανθρώπους...
Ωσπου κάποια στιγμή, ο άλλος της γιος, Susano-no-Mikoto, θεός των κυμάτων και της καταιγίδας, προκάλεσε σεισμό και ταραχή, που έφτασε και στον κάτω κόσμο. Η ακεραιότητα των δοχείων κινδύνευε από ρήγμα στη συνοχή του. Η θραύση των αγγείων φαινόταν αναπόφευκτη, όταν ράγισε το πρώτο κέλυφος...

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ


"Μπορώ να μην ακούω, όταν δε μου αρέσει η μουσική ? Να κλείνω τ΄ αυτιά μου ? Έχει να τρώμε κάτι στην παράσταση ? "
Αυτές τις απορίες εξέφρασε η μικρή μου κόρη όταν έμαθε ότι θα την πήγαινα πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο, στο εκπαιδευτικό προγραμμα για την ανθρώπινη φωνή. Εγώ βέβαια, βρήκα την ευκαιρία, για να ξανακούσω τη Σαββίνα Γιαννάτου άλλη μια φορά. Δεν κατάφερα να πάω την περασμένη Πέμπτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αν και είχα κερδίσει διπλή πρόσκληση από εκπομπή του 105,5 στο Κόκκινο. Δε βρήκα παρέα δηλαδή, γιατί κανένας δεν άντεχε το πρόγραμμα, στα Γαλλικά για τη Σαπφώ, βλέποντας και το σχέτικό βίντεο στο διαδίκτυο. Η Σαββίνα όμως παραμένει μια εκπληκτική παρουσία που με μαγεύει και με καθηλώνει σε ότι κι αν κάνει. Βγήκε στη σκηνή χωρίς μακιγιαζ, όπως ξύπνησε. Στη μνήμη μου καρφώθηκε από τότε, μια φράση από το παραμύθι που μετέτρεψε σε φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς
" να του βγάλουμε τα μάτια, να τον κάνουμε ζητιάνο βιολιτζή..."


Πανέμορφη είναι και η Marion Cotillard , που για χάρη της πήγα να δω την αδιάφορη ταινία "Μικρά αθώα ψέμματα". Είναι υπέροχη όταν γελάει,όταν κλαίει,  όταν περπατάει, όταν πίνει κρασί, όταν βλέπει ταινίες, όταν σε κοιτάει, είναι υπέροχη ακόμα κι οταν τρώει τα νύχια της.
Παράλληλα η άνοιξη αποκαλύπτεται, σπάζοντας το κέλυφος του πάγου. Εχει πέτρινα δόντια και στέλνει βαθύ χασμουρητό στη φτερωτή του μύλου...

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

KILL YOUR BOYFRIEND

Συμβολή στον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας.

Οι γυναίκες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που έχουμε γαμήσει και σε αυτές που δεν έχουμε γαμήσει. Οσες έχουμε γαμήσει, χωρίζονται σε αυτές που θέλουμε να ξαναγαμήσουμε και σε αυτές που δε θέλουμε να ξαναγαμήσουμε. Και όσες δεν έχουμε γαμήσει, σε αυτές που θέλουμε να γαμήσουμε και σε αυτές που δε θέλουμε.

KILL YOUR BOYFRIEND

Σε βλέπω απλά σα μια τρύπα χωρίς περιεχόμενο. Αποκτάς ουσία όταν βρίσκομαι μέσα σου.


KILL YOUR BOYFRIEND


Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Κοιτάξτε τον Ισίδωρο ψηλά πως λάμπει !
Πως κατεβαίνει με σκοινί από το άστρο
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 

Ασκήτεψε πολύ καιρό, προσηλωμένος σ΄ένα  συγκεκριμένο σημείο. Μοναχός, έξω από τον κόσμο.
Ακόμη και τ΄ όνομα που διάλεξε δεν ήταν τυχαίο.
Ισίδωρος, το δώρο της Ίσιδας.

Αδιαφορούσε τελείως για το σαρκίο του, το περιφρονούσε. Λέει σχετικά
"Είμαι όλος μες στη βρώμα. Η ψείρα με κατάφαγε. Οι γουρούνες, μόνο που με αντικρύζουνε, ξερνάν από αηδία. Το πετσί μου από τα κάρκαδα και τις καντήλες της λώβας, έπιασε λέπι και πρασινοκίτρινο έμπυο. Το νερό το τρεχάμενο δεν το ξέρω..."

Ομως η μεγαλύτερη μάχη που έδωσε με τους πειρασμούς, αφορούσαν τη σεξουαλική επιθυμία. Μας εξηγεί πως τα κατάφερε.

"Ένα κακό φίδι, μια όχεντρα, κατάπιε το πράμα μου και στήθηκε στη θέση του. Ευνούχο μ΄ έκανε η άτιμη!...Δυο μικροί σκαντζόχοιροι, που απόμειναν έτσι, κοντομπασμένοι, πιάσανε και πετάξανε σ' 'ενα σκυλί, που δεν τα καταφρόνεσε καθόλου, όλα τα εντός από τα αχαμνά μου. Κι αφού ξεπλύνανε καλά-καλά την επιδερμίδα, εγκατασταθήκανε μέσα σα στο σπίτι τους."

Επειδή όμως οι πειρασμοί βρίσκουν πολλούς τρόπους και δρόμους δεν έφταναν αυτά.
"Οσο για τον πισινό μου, αυτός πάει, τον έχει φράξει για τα καλά μια καβουρομάνα. Ξεθαρρεμένη από την ανημπόρια μου, έπιασε και απόκλεισε την είσοδο με τις δαγκάνες της και με πονάει φοβερά ! "

Τι τρομερές μάχες δίνουν οι αμόλυντες ψυχές για τη σωτηρία τους ...